Els nitrats de l'aigua es vinculen a més risc de patir tumors agressius de pròstata
Catalunya nit

Beure aigua amb nitrats pot incrementar el risc de càncer de pròstata

Un estudi vincula tant l'aigua de l'aixeta com l'embotellada amb la versió més perillosa d'aquests tumors

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Els nitrats ingerits durant la vida adulta a través de l'aigua de l'aixeta i l'aigua embotellada podrien ser un factor de risc de càncer de pròstata, sobretot en el cas de tumors agressius i en homes més joves. Ho suggereix un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa. Els resultats d'aquest treball científic s'han publicat a Environmental Health Perspectives.

Ingerir nitrats es vincula amb els càncers de pròstata més agressius (Flickr)

La recerca també apunta a un paper important de la dieta. Així, l'equip investigador ha trobat que menjar abundant fibra, fruites i verdures o vitamina C podria reduir aquest efecte negatiu del nitrat en l'aigua de consum, com explica Carolina Donat, primera autora de l'estudi.

" La ingesta de nitrats a través de l'aigua beguda podria associar-se a una probabilitat més alta de desenvolupar un tumor de pròstata, especialment la seva versió més agressiva."

"Una dieta rica en fruites i verdures, fibra i vitamines podria disminuir o fins i tot evitar l'efecte cancerigen del nitrat ingerit a través de l'aigua."

Durant la investigació es van estudiar 697 casos de càncer de pròstata d'hospitals de l'Estat entre el 2008 i el 2013 i també es van fer anàlisis a 927 homes d'entre 38 i 85 anys que no estaven diagnosticats d'aquest tipus de tumors, i es va comparar tot plegat amb dades de la zona on havien viscut i el tipus i quantitat d'aigua ingerida. 

El risc de càncer estaria vinculat tant als nitrats a l'aigua de l'aixeta com embotellada (PxHere )

El que van veure aquests investigadors era que com més alta va ser la xifra de nitrats ingerits major era l'associació amb el risc de patir càncer de pròstata, i sobretot amb el tipus de tumors amb més mal pronòstic. 

" S'ha suggerit que els càncers de pròstata agressius tenen causes diferents de les dels tumors de creixement lent i les nostres troballes confirmen aquesta possibilitat."


Els nitrats que ingerim procedeix dels fertilitzants

Tant els nitrats com els trihalometans són dos dels contaminants més habituals de l'aigua de consum. El nitrat present a l'aigua procedeix dels fertilitzants i excrements de l'agricultura i ramaderia intensives i la pluja l'arrossega fins als aqüífers i rius. 

"És un compost que forma part de la natura, però n'hem alterat el cicle natural. A causa de la ramaderia i l'agricultura intensiva els nivells d'aquests contaminants són molt alts i passen als aqüífers, tant subterranis com superficials. I aquesta contaminació arriba a l'aigua de consum."

Els nitrats de l'aigua provenen sobretot de la ramaderia i l'agricultura intensives (PxHere)

De fet, l'estudi demostra que hi ha més presència de nitrats en comunitats autònomes amb més activitat ramadera i agrícola intensiva, com ara Catalunya. 

"Vam estudiar els nivells de nitrats a Cantàbria, Madrid, el País Valencià, Astúries i Catalunya i pensàvem que com que els nivells de nitrats estan vinculats a la ramaderia i a l'agricultura intensiva en trobaríem més en zones amb més activitat d'aquest tipus. I efectivament, els nivells mitjans més alts al llarg dels anys van correspondre al País Valencià i Barcelona."

Els nitrats contaminen els aqüífers subterranis i superficials (PxHere)


Caldria revisar els nivells de nitrats permesos

Els nivells de nitrats a Catalunya són inferiors als màxims permesos per les autoritats sanitàries, però l'estudi alerta que aquests límits no tenen prou en compte el risc de càncer. 

"L'estudi suggereix que els nivells de nitrats permesos actualment a l'aigua de consum podrien no ser prou segurs. Els límits màxims permesos per les directives es basen en la metahemoglobinèmia infantil, però no consideren altres efectes sobre la salut com el càncer."  

Tot i això, els investigadors recorden que l'estudi mostra una vinculació d'increment del risc, és a dir, que beure aigua no suposaria necessàriament haver de patir càncer. 

El càncer de pròstata és el més comú entre els homes de l'Estat i constitueix fins al 22% de tots els tumors diagnosticats en homes. Tot i això, les seves causes continuen sent molt desconegudes ja que encara no s'ha identificat cap agent carcinogènic clar que afavoreixi aquest tipus de tumors.

Tot i això, els investigadors sospiten que certes exposicions ambientals podrien estar relacionades amb aquests càncers, sobretot en la seva versió més agressiva. 

ARXIVAT A:
SalutCàncerCiènciaRecerca científica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut