Disc Ricchi & Poveri
Disc Ricchi & Poveri
Catalunya nit

Arrivederci, Meta, els artistes italians et repudien

La societat que protegeix els drets d'autor de milers d'artistes italians acusa el gegant tecnològic de menystenir-los i fa que n'elimini la música italiana de les seves xarxes socials

La dificultat de defensar l'aportació artística dels creadors musicals dins la jungla digital ha portat els artistes italians a partir peres amb un dels grans de la indústria.

La societat italiana d'autors i editors, que protegeix els drets d'autor de més de cent mil artistes i productors del país, no renovarà l'acord que tenia amb el gegant tecnològic Meta per oferir música italiana a les seves xarxes socials.

Meta ja ha anunciat 23.000 acomiadaments (Reuters/Dado Ruvic)

Plataformes sota el paraigua de Meta, com Instagram o Facebook, tenen un catàleg ampli de cançons italianes a disposició dels usuaris.

Però l'entitat que en gestiona els drets diu que no poden renovar l'acord que permet a Meta disposar-ne'n perquè --diuen-- els exigeixen acceptar una proposta "unilateral que va més enllà del valor real del repertori".

La societat d'autors i editors titlla la posició de Meta d'incomprensible" i subratlla en un comunicat que parteixen peres perquè no volen que el gegant tecnològic es beneficiï del material "a costa de la indústria del país".

"Ens demanen acceptar una proposta unilateral prescindint de qualsevol valoració transparent i compartida del valor efectiu del repertori.

Aquesta posició, unida a la negativa de Meta de compartir informacions rellevants per un acord equitatiu, va en contra dels principis de la "directiva copyright" per la qual tant han lluitat els autors i editors de tot Europa"

La societat d'autors deixa la porta oberta a tornar a la taula negociadora "amb condicions transparents" que permetin l'ús correcte dels continguts artístics italians.

'La bella estate': l'estiu en la música italiana
"La bella estate": l'estiu en la música italiana

El conveni que ara no es renova ja havia caducat l'1 de gener, si bé l'empresa de Mark Zuckerberg mantenia el catàleg, que ara retirarà de les llibreries de les seves xarxes socials.

Meta no llença la tovallola

El gegant tecnològic sosté que hi ha espai per reconduir la situació i diu que seguiran negociant per recuperar el catàleg musical italià:

"Creiem que permetre a les persones compartir i connectar-se a les nostres plataformes utilitzant la música que estimen és un valor per a tota la indústria musical.

Tenim llicències amb més de cent cinquanta països, i esmerçarem esforços per arribar amb un acord amb la societat d'autors italiana que satisfaci totes les parts."

Menys optimistes són les previsions de veus autoritzades de la indústria musical italiana, com el productor discogràfic i president honorífic de la societat d'autors, Giulio Repetti:

"Aquestes plataformes digitals guanyen milers de milions mentre es resisteixen a pagar als autors"

Una línia d'opinió alimentada per la federació d'editors musicals Paolo Franchini, que qualificava d'"acte inacceptable de discriminació" la posició de Meta.

Anar al contingut