Un astròcit creixent en un cultiu en el laboratori
Els astròcits són cèl·lules essencials en el sistema nerviós (Gerry Shaw / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0)
CATALUNYA NIT

Alzheimer: detectar-lo amb una anàlisi de sang quan encara no es tenen símptomes

Investigadors catalans identifiquen un biomarcador que permet descobrir la malaltia en una fase molt inicial. L'Alzheimer pot trigar 20 anys a manifestar-se

Redacció Actualitzat
TEMA:
Alzheimer

Investigadors de la Fundació Pasqual Maragall, amb l'impuls de la Fundació la Caixa, han identificat en sang un biomarcador que permet detectar la malaltia de l'Alzheimer en una fase preclínica, és a dir, molt inicial.

Es tracta d'una investigació que té dos punts forts destacats.

El primer és que s'ha vist que es pot detectar l'Alzheimer en una fase molt primerenca on ja existeix la malaltia, però la persona encara no en té símptomes. Un dels investigadors principals de l'estudi de la Fundació Pascual Maragall, Marc Suárez-Calvet, afirma que aquesta és la principal aportació de l'estudi. 

"En persones asímptomàtiques, però que comencen a tenir alternacions al cervell, aquest tipus de testos de sang són útils."

Actualment no se sap exactament quants anys abans es pot detectar aquests tipus de demència, però sí que se sap que l'Alzheimer pot trigar fins a 20 anys a produir símptomes.
 

Avantatges de la detecció en sang

El segon punt fort de la investigació és que el biomarcador identificat es pot detectar amb una anàlisi de sang i, per tant, el diagnòstic es fa amb sistemes poc invasius.

Ara, aquest biomarcador es pot detectar fent una punció lumbar al pacient.

El biomarcador es diu G.F.A.P. Es tracta d'una proteïna cerebral que comença a elevar els seus nivells en les fases molt inicials.

Cèl·lules del cervell afectades per Alzheimer
L'objectiu dels investigadors és poder detectar l'Alzheimer abans que hi hagi danys irreversibles (Public Domain Pictures)

La detecció de marcadors en sang està en fase de recerca i encara falta un temps perquè es dugui a terme en la pràctica, segons el doctor Suárez-Calvet, que també és cap del grup de Biomarcadors en Fluid i Neurologia Translacional del BarcelonaBeta Brain Research Center de la Fundació. 

"Treballem per intentar traslladar aquestes anàlisis que funcionen tan bé en recerca, a la pràctica clínica diària."


La fiabilitat dels resultats

Els resultats de la investigació són molt fiables perquè s'han fet amb un gran nombre de participants, fins a 900 persones. Provenen de l'Estudi Alfa impulsat per la mateixa Fundació la Caixa, de l'estudi TRIAD de la McGill University a Mont-real i de l'Hospital Lariboisière de París.


El progrés en l'estudi de l'Alzheimer

Aquest estudi, que s'ha publicat a la revista JAMA Neurology, suposa un pas més en la identificació de biomarcadors en sang per detectar la malaltia.

De fet, el doctor Suárez-Calvet destaca que. en els darrers anys, la recerca en aquest camp està tenint importants progressos

"En només dos anys, la recerca dels biomarcadors en sang està avançant a tal ritme que en un futur pròxim podrem detectar canvis silenciosos del cervell amb una simple anàlisi de sang."

Actualment hi ha uns 50 milions de persones a tot el món que pateixen demència, en la majoria dels casos a causa de l'Alzheimer. Es calcula que cada 3 segons se'n diagnostica un nou cas.  

ARXIVAT A:
Alzheimer
Anar al contingut