Pancarta "Prou agressions contra les dones" en una manifestació del 8M a Barcelona
Pancarta "Prou agressions contra les dones" en una manifestació del 8M a Barcelona (Barcelona.cat/Edu Bayer)
Catalunya nit

4 de 5 catalanes han estat víctimes de la violència masclista

L'enquesta d'Interior també conclou que la meitat de les dones han patit maltractament psicològic

Enllaç a altres textos de l'autor

Miquel Jarque

Redactor d'informatius especialitzat en temes policials

@miqueljarque
Actualitzat

Un 79,3% de les catalanes, és a dir, quatre de cada cinc dones, han estat víctimes alguna vegada d'un acte de violència pel fet de ser-ho. A més, el 26,2% de les enquestades consideren que ho han patit en l'últim any.

Així ho revela la tercera enquesta de violències masclistes a Catalunya que ha fet el Departament d'Interior a 10.000 dones, de les quals la meitat han rebut maltractament psicològic. L'estudi també revela que la franja d'edat on es pateixen més violències masclistes és entre els 30 i els 49 anys.

L'enquesta es fa a través d'un ventall de fets que es pregunta a les dones, com si han patit comentaris, amenaces, situacions de control, fregaments o agressions amb violència, per exemple.

Una pancarta a una manifestació diu 'Prou violència contra les dones
La meitat de les dones han patit maltractament psicològic al llarg de la seva vida (Blanca Blay / ACN)

La directora general d'Administració de Seguretat del Departament d'Interior, Sonia Andolz, explica que les preguntes de l'enquesta sobre violències masclistes inclouen nous fets:

"De l'anterior enquesta a ara preguntem per altres coses que avui en dia la societat ja identifica també com a fets masclistes."

També creixen les agressions des d'internet, que s'enfilen a un 28%. Les xarxes socials és l'àmbit on les violències agafen més pes. En concret, Instagram és la xarxa on hi ha més dones que són víctimes de violències masclistes, tal com explica la responsable de l'estudi, Montse Aguilera:

"Des dels 15 anys, gairebé un 13% de dones van ser assetjades o van rebre missatges no volguts a través del mòbil, el 2016, i un 21% ens sortia a l'enquesta del 2021. En l'últim any, que és una foto fixa del 2016 i del 2021, seria que ens ha pujat uns 5 punts."

L'enquesta de violències masclistes de Catalunya reflecteix també que un 61% de les dones han estat violentades per les seves exparelles. I d'aquestes una de cada 10 durant l'últim any.

En l'àmbit laboral, des dels 15 anys, un 15% de les dones enquestades ha estat víctima a la feina, normalment per part d'un superior.

Anar al contingut