Mossos d'Esquadra
La detenció s'emmarca en el Pla Tremall contra la delinqüència reincident a Barcelona (Mossos)
Catalunya nit

100 robatoris i ja són al carrer

Dos dels deu detinguts d'una banda de lladres són els reincidents més buscats per l'Europol i ja han quedat en llibertat després de declarar

Actualitzat

Els membres de la banda vivien en tres pisos ocupats als carrers Romans i Tordera, al districte de Gràcia de Barcelona, que servien de magatzem del material robat, que acabava a la ciutat marroquina de Tànger. Segons els Mossos d'Esquadra, feien servir identitats falses, un en tenia fins a 26. El grup actuava a Catalunya, França, Bèlgica i Alemanya.

Organitzaven els robatoris en un restaurant del barri. Es movien per les zones més turístiques de la capital catalana, des del Park Güell fins a la Rambla, i el seu principal objectiu eren els aparells electrònics: mòbils, ordinadors portàtils, tauletes i bateries externes.

També actuaven a les recepcions dels hotels per robar maletes. La fugida la feien amb patinets elèctrics, també furtats. Ho explica el sergent Rafael Roig, cap de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Gràcia.

"Acumulaven més de 100 detencions. Es van recuperar 20 mòbils, patinets amb els quals realitzaven els robatoris violents, motxilles, maletes, bosses de mà..."

El grup està format per nou homes i una dona d'entre 19 i 35 anys i havien provocat problemes de convivència amb els veïns. Les detencions s'han fet en el marc del pla Tremall, en què participen els Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona contra els furts i robatoris a la capital catalana. Els Mossos tenen 283 lladres catalogats com a multireincidents.

Sense conseqüències penals immediates

Fonts judicials expliquen l'aparent impunitat perquè són persones amb molta mobilitat, difícils de notificar. Els fets delictius tot i ser reiterats no comporten penes de presó immediates fins que acumulen diverses sentències. USPAC, un dels sindicats majoritaris, admet que el fenomen també els genera frustració.

"Això ens creava frustració però ara ens genera satisfacció perquè nosaltres hem realitzat la nostra feina i els hem passat a disposició judicial. Hem assumit que després, amb el que passi als jutjats --que són can pixa--, no hi podem fer res. No entenem que l'aplicació de les lleis sigui tan nefasta i promoguin la delinqüència."

Els comandaments dels Mossos d'Esquadra subratllen que en aquest cas els deu lladres estan investigats per organització criminal, un delicte amb penes molt més greus que les de furt i robatori. I en la mateixa línia que el sindicat, admeten que no poden fer res més que posar-los a disposició judicial.

Anar al contingut