Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya nit

100 demandes en 4 dies: èxit del nou projecte per habitar masies buides

Masies a canvi de masovers: aquesta és la base de l'intercanvi per fomentar la conservació del patrimoni rural, l'accés a l'habitatge i el repoblament

Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Tipa de veure com es deteriora i desapareix el patrimoni rural, @Martamasies ha posat en marxa un projecte que mirarà de revertir la tendència i evitar la pèrdua definitiva de masies que han quedat abandonades. Ho farà a l'antiga; els que necessiten un lloc per viure es posaran en contacte amb els propietaris de les masies que estan buides amb la proposta d'anar-hi a fer de masovers.

A canvi, els amos tindran algú que els conservarà i fins i tot els repararà el patrimoni. Total, un mètode més antic que les mateixes masies que cauen.

La Masia Can Brigel
La Masia Can Brigel (Alessandro Ranocchi)

@Martamasies és la impulsora del projecte, que engega molts anys després de fer una feina de divulgació del patrimoni rural. Marta Lloret és qui s'amaga darrere el perfil de Twitter conegut com "la caçadora de masies", que ha denunciat la pèrdua de patrimoni de manera incansable.  

I la sorpresa ha estat que en només quatre dies el projecte ha rebut un centenar de propostes, sobretot per a masies de comarques com l'Anoia, Osona, el Bages i el Moianès. Una sorpresa que Marta Lloret reconeix, al "Catalunya nit", que ha estat majúscula:

"Més de 100 sol·licituds de masovers, amb perfils molt interessants vinculats a projectes agroramaders i fins i tot amb capacitat tècnica per poder-ho fer. És a dir, gent que vol anar a pagès a fer de pagès!"

L'objectiu és que els que es proposen com a masovers es comprometin a fer actuacions per condicionar les masies, això a canvi d'un lloguer que dependrà de les millores que s'hi facin. De fet, el projecte planteja la masoveria com un model alternatiu d'accés a l'habitatge i que alhora contribueix a la rehabilitació, la protecció del patrimoni i el poblament rural.

Una estancia de la masia Can Brigel
Una estança de la masia Can Brigel abans de la reforma (Alessandro Ranocchi)

El projecte s'ha fet conjuntament amb la Fundació Mas i Terra de promoció del patrimoni, Masiterra.cat, i un col·lectiu pioner en aquest àmbit: els masovers del mas Can Brigel de Juià, al Gironès, que aportaran la seva experiència per assessorar els nous masovers en les intervencions que es poden fer. Això sí, sempre amb el compromís de preservar el patrimoni i mirar de conservar l'essència arquitectònica i ornamental de les masies.  

 

A la Fundació Mas i Terra s'ha obert el projecte Masiaire, que és on es pot omplir el formulari per oferir-se com a masover i demanar una masia.

ARXIVAT A:
Habitatge

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut