Dissabte 2 de març, a les 20 h

Primera interpretació al Liceu de l'òpera "Rodelinda"

El dissabte 2 de març, a les 20 h, Catalunya Música connectarà amb el Liceu per transmetre en directe la primera interpretació al coliseu de la Rambla de l'òpera "Rodelinda" de Georg Friedrich Händel, amb les veus de Lisette Oropesa, Bejun Mehta i Sasha Cooke, entre d'altres, i amb l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigits per Josep Pons. La producció d'aquesta òpera forma part de la temporada 2018/19 del Liceu i també de la primera edició del Barcelona Obertura Spring Festival. Els comentaris de la transmissió els faran Ignasi Pinyol i Aleix Palau.

Catalunya Música transmetrà en directe la primera interpretació al Liceu de l'òpera "Rodelinda" de Georg Friedrich Händel, en una coproducció entre el Gran Teatre del Liceu, el Teatro Real de Madrid, l'Òpera de Frankfurt i l'Òpera Nacional de Lió, que va aconseguir un gran èxit de crítica i de públic en la seva estrena tant a Madrid com a Lió. Aquesta òpera s'ha programat conjuntament amb el Barcelona Obertura Spring Festival, el primer festival de música clàssica que ha elaborat la seva programació conjuntament amb les principals institucions musicals de la ciutat: el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L'Auditori, amb la col·laboració d'Ibercamera i el Conservatori del Liceu. Aquest certamen el promou Barcelona Global, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, i té com a objectiu posicionar la ciutat comtal dins del circuit internacional de música clàssica.


"Rodelinda" és una de les grans òperes de Händel que es va estrenar el 1725 en una de les etapes més prolífiques de la carrera del compositor i es podrà veure per primera vegada al Liceu des del 2 fins al 15 de març, sota la direcció d'escena de Claus Guth i la direcció musical de Josep Pons. El repartiment l'encapçala una de les sopranos de coloratura més aclamades del moment, Lisette Oropesa, que no només debuta al Liceu sinó que també s'estrena en el rol de Rodelinda. El contratenor Bejun Mehta, un dels millors de la seva generació, encarnarà el seu marit Bertarido, mentre que la mezzosoprano i recent guanyadora d'un Grammy Sasha Cooke i el tenor Joel Prieto debutaran en els papers d'Eduige i Grimoaldo, respectivament.


El prestigiós director d'escena alemany Claus Guth planteja una espectacular escenografia que emula una antiga casa de l'època de Händel a Londres. Una estructura giratòria que serveix d'escenari per narrar la història de Bertarido i Rodelinda a través de la imaginació i de les pors del seu fill Flavio, que esdevé observador de les lluites de poder en el si de la seva família. Una trama d'amor i poder, d'ambició i de caràcters contrastats. L'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, liderada per Josep Pons, exhibirà la seva versatilitat afrontant, en aquesta ocasió, un programa barroc, amb un format orquestral de 36 músics i amb un exhaustiu treball estilístic. La partitura de "Rodelinda" destaca especialment per la seva subtilesa, per les àries "da capo" típiques del Barroc i per un duet romàntic meravellós com el que protagonitzen Rodelinda i Bertarido al final del segon acte: "Io t'abraccio". 

Händel va compondre "Rodelinda" a partir del llibret de Nicola Francesco Haym i el King's Theater de Londres en va acollir l'estrena absoluta, el 13 de febrer del 1725. L'argument de l'òpera és aquest: El tron de Bertarido ha estat usurpat per Grimoaldo, fet que provoca la fugida de Bertarido a l'estranger, deixant enrere la seva esposa, Rodelinda, el seu fill Flavio i la seva germana Eduige. Ara torna disfressat, havent fet circular un informe fals de la seva pròpia mort. Mentrestant, Grimoaldo, malgrat estar compromès amb Eduige, busca l'amor de Rodelinda.

 

Anar al contingut