Bernard Haitink ©Todd Rosenberg
Bernard Haitink ©Todd Rosenberg
Divendres 22 de febrer, a les 20.00h

La "Novena" de Beethoven en la versió del Cor i l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, des de Munic

El divendres 22 de febrer, a les 20.00, Catalunya Música oferirà en directe, des de la Philharmonie im Gasteig de Munic, amb les veus solistes de Sally Matthews, Gerhild Romberger, Mark Padmore i Gerald Finley, amb el Cor i l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera dirigits per Bernard Haitink. Aquest és un dels concerts de la temporada de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera. Els comentaris de la transmissió els farà Maria Montes

El dia 4 de març, el prestigiós director d'orquestra Bernard Haitink celebrarà el seu aniversari i, pocs dies abans de celebrar els 90 anys, conduirà com a director convidat l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, una formació amb la qual ha mantingut relació musical durant més de 60 anys. Haitink, al capdavant d'aquesta formació, del Cor de la Ràdio de Baviera i quatre solistes vocals de primer nivell, dirigirà un programa molt exigent i dedicat exclusivament a la música de Ludwig van Beethoven i que s'obrirà amb la petita cantata per a cor i orquestra "Meeresstille und glückliche Fahrt" (Mar en calma i viatge feliç), op. 112. El compositor de Bonn la va escriure, a partir dels versos de Johann Wolfgang von Goethe, els mateixos versos que anys més tard van inspirar a Felix Mendelssohn la composició de la seva famosa obertura op. 27. La cantata de Beethoven es va estrenar a Viena l'any 1815 i es va publicar el 1822. "Un profund silenci regna sobre l'aigua", així comença l'obra que relata com la manca de vent obliga el vaixell a quedar-se a port, però, quan s'inflen les veles, el viatge comença.

I tancarà la vetllada la interpretació de la Novena Simfonia "Coral" op. 125 de Ludwig van Beethoven. El compositor va començar a fer-ne els primers esbossos el 1817, va començar a treballar-hi seriosament el 1822 i no la va acabar fins al 1824 i a l'últim moviment musicar-hi l'"Oda a l'alegria", de Friedrich von Schiller, vers a vers. La Novena Simfonia "Coral" op. 125 de Beethoven es va estrenar a Viena el 7 de maig del 1824. La bellesa i la varietat dels temes musicals que conté han fet d'aquesta simfonia la culminació de l'art beethovenià i una de les obres cabdals de la història de la música.

Aquesta transmissió en directe estarà disponible durant un mes als webs de  Catalunya Música i Catalunya Ràdio.
Anar al contingut