Jordi Savall
Jordi Savall
Dijous 10 d'octubre, a les 20.00

Jordi Savall dirigeix la integral de les simfonies de Beethoven a L'Auditori de Barcelona

El dijous 10 d'octubre, a les 20.00, Catalunya Música oferirà en directe, des de L'Auditori de Barcelona, el segon dels quatre concerts previstos de la integral de les simfonies de Ludwig van Beethoven amb l'Acadèmia Beethoven 250, Le Concert des Nations, i el concertino Jakob Lehmann, dirigits pel mestre Jordi Savall. Aquest concert, que forma part de la temporada de música antiga de L'Auditori de Barcelona i del cicle "El so original", és una de les aportacions de Catalunya Música a la temporada Euroradio Premium Concerts de la Unió Europea de Radiodifusió (UER). Per això, serà retransmès en directe per la Ràdio Romanesa i en dies posteriors l'emetran la Ràdio de Corea del Sud, i la Ràdio i Televisió Sèrbia. Els comentaris de la retransmissió els farà Maria Montes.

El mestre Jordi Savall, per celebrar el 250è aniversari del naixement d'un dels genis més extraordinaris de la cultura musical europea, Ludwig van Beethoven, presenta a L'Auditori de Barcelona la integral de les nou simfonies del cèlebre compositor alemany en quatre concerts, que es faran entre el 2019 i el 2020. Es tracta d'un esdeveniment únic per sentir en primícia el redescobriment del romanticisme que ret homenatge a la "revolució" musical que va fer el gran compositor de Bonn.

En aquest segon concert, Jordi Savall, al capdavant de l'Acadèmia Beethoven 250 i Le Concert des Nations, interpretarà, per aquest ordre, la Simfonia n. 3 en Mi b, op. 55, coneguda com l'"Heroica", composta entre els anys 1802 i 1804. Beethoven la va escriure a Heiligenstadt i la primera audició va tenir lloc a la casa del príncep i mecenes Joseph Franz von Lobkowitz, a qui el compositor va dedicar la partitura. En principi, el músic la volia dedicar al seu "heroi" Napoleó, però finalment el nom Bonaparte apareix en el subtítol. Beethoven li va posar el títol de "Sinfonia eroica, composta per festeggiare il sovvenire d'un grand'uomo" ('Simfonia heroica, composta per celebrar el record d'un gran home'). I com a segona obra, la Simfonia n. 5 en do m, op. 67, composta entre el 1804 i el 1808, la n. 4, la n. 5 i la n. 6. En aquell moment, Beethoven ja havia arribat als quaranta anys i la seva vida personal estava marcada per l'angoixa que li causava la sordesa, en un moment en què Europa estava en plenes guerres napoleòniques, amb l'agitació política d'Àustria i l'ocupació de Viena per part de les tropes de Napoleó l'any 1804.

Paral·lelament i en el marc de la presentació de la integral beethoveniana a L'Auditori, el mestre Savall lidera el projecte pedagògic de les Acadèmies de Formació Professional, de Recerca i d'Interpretació musical desenvolupat per la Fundació CIMA (Centre Internacional de Música Antiga). Aquestes "acadèmies" s'articulen a través d'unes jornades de treball intensiu d'un prestigiós equip de professors i estan adreçades a joves músics professionals per aprofundir en les tècniques d'estudi, recerca i interpretació de música històrica. Aquest projecte musical, que té la particularitat que s'emmarca dins d'una temporada estable de concerts, amb motiu de l'aniversari de Beethoven, ha previst realitzar un treball d'investigació i d'interpretació sobre la integral de les nou simfonies entre el 2019 i el 2020. La segona "acadèmia", amb les classes magistrals i els assajos preparatoris per a aquest segon concert, es va fer entre maig i setembre d'aquest any, a la població francesa d'Arc-et-Senans i també a la ciutat de Barcelona.

Els principals objectius d'aquest projecte educatiu són donar l'oportunitat a joves músics professionals de millorar la seva formació en la interpretació de la música històrica, transmetre i ensenyar noves tècniques d'interpretació, proposar camins per a l'expressió de la bellesa i l'emoció musicals a través de tècniques interpretatives amb rigor històric i, sobretot, fer participar en els concerts dels programes objecte d'estudi els joves músics integrats en les formacions i els conjunts musicals diversos que lidera Jordi Savall, entre d'altres.

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

Anar al contingut