Andrei Ionita
Andrei Ionita
Dijous 30 de maig, a les 19.30

El violoncel·lista Andrei Ioniţă i l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa, des de Copenhaguen

Dijous, 30 de maig, a les 19.30, Catalunya Música connectarà amb la sala de concerts de la Ràdio Danesa, a Copenhaguen, per retransmetre el concert del jove violoncel·lista romanès Andrei Ioniţă i l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa, dirigits per Christian Kluxen. Interpretaran el "Concert per a violoncel i orquestra en si menor", op. 104, d'Antonín Dvorák, i els "Quadres d'una exposició", de Modest Mussorgski. Els comentaris d'aquesta retransmissió els farà Francesca Masclans

La projecció internacional del jove violoncel·lista romanès Andrei Ioniţă va fer un salt de gegant l'any 2015 després de guanyar la medalla d'or del prestigiós Concurs Internacional Txaikovski, quan tenia només 20 anys. La crítica especialitzada l'ha qualificat com "un dels violoncel·listes més fascinants que han aparegut en l'última dècada". Aquest dijous tindrem ocasió de gaudir del seu talent al costat de l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa, dirigits pel danès Christian Kluxen, que substitueix Yuri Temirkanov, que ha cancel·lat l'actuació per malaltia. Andrei Ioniţă interpretarà una de les obres de més dificultat escrites per al seu instrument: el "Concert per a violoncel en si menor", op. 104, d'Antonín Dvorák, que és un dels més populars del repertori, juntament amb el de Robert Schumann i el primer concert de Camille Saint-Saëns.

A més, l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa, en solitari, també interpretarà l'orquestració dels "Quadres d'una exposició", de Modest Mussorgski, que va fer el compositor francès Maurice Ravel l'any 1922 i va transformar la suite pianística original en una exuberant i enlluernadora obra orquestral.

Claude Debussy descrivia en un article publicat a «La Revue Blanche» el 15 d'abril de 1901 l'esperit creador de Mussorgski com "un salvatge curiós que descobreix la música per primera vegada, guiat a cada pas per les seves pròpies emocions", que "a vegades pot conjurar una sensació de foscor inquietant, tan poderosa que ens arrenca llàgrimes del cor." L'obra fa un recorregut musical i visual pels quadres de l'arquitecte i pintor Viktor Hartmann, bon amic del compositor rus, que van inspirar la cèlebre obra de Mussorgski.

La retransmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

Anar al contingut