Veronika Eberle
Veronika Eberle
Diumenge 12 de maig, a les 11.00

Concert matinal de l'OBC des de L'Auditori

El diumenge 12 de maig, a les 11.00, Catalunya Música transmetrà en directe, des de L'Auditori de Barcelona, el concert de la violinista alemanya Veronika Eberle i l'OBC dirigits per Daniele Rustioni, que interpretaran l'Obertura Carnaval op. 92, d'Antonín Dvorák, el Concert per a violí i orquestra en Re, op. 77, de Johannes Brahms, i la Simfonia n. 4 en fa m, op. 36, de Piotr Ílitx Txaikovski. Aquest concert forma part de la temporada 2018-2019 de l'OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya). Els comentaris de la transmissió els farà Joan Vives.

La violinista alemanya Veronika Eberle va debutar al Festival de Pasqua de Salzburg l'any 2006, amb el concert de Beethoven al costat de la Filharmònica de Berlín i a les ordres del prestigiós director britànic Sir Simon Rattle. Aquell concert va suposar el tret de sortida de la imparable carrera internacional d'aquesta jove violinista, que des d'aleshores s'ha convertit en la digna successora de tota una línia de grans intèrprets: Arabella Steinbacher, Hilary Hahn, Julia Fischer, Lisa Batiashvili i, per descomptat, Anne-Sophie Mutter.

Aquest cap de setmana, Veronika Eberle debuta a L'Auditori de Barcelona al costat de l'OBC i sota la batuta de l'italià Daniele Rustioni amb el sempre exigent i endimoniadament difícil Concert per a violí i orquestra en Re, op. 77, de Johannes Brahms. El compositor d'Hamburg el va escriure el 1878 pensant en el seu bon amic, el violinista Joseph Joachim, que el va estrenar l'1 de gener del 1879 a la ciutat de Leipzig, dirigit pel mateix autor. Inspirat en el monumental concert per a violí de Beethoven, Brahms fa un pas més que el diferencia de la resta. Una associació a parts iguals entre els músics de l'orquestra i el solista. En aquesta obra l'orquestra no fa només de teló de fons de l'impressionant desplegament de focs artificials. El solista i l'orquestra són un equip que col·labora i interactua en tot moment per explicar un drama musical elegant i de gran virtuosisme.

Uns mesos abans de l'estrena del concert per a violí i orquestra de Brahms, Txaikovski havia estrenat la seva Simfonia n. 4, una partitura que com la de Brahms va haver d'esperar al segle XX per esdevenir una de les grans obres simfòniques de la història de la música. Fins el punt que la quarta de Txaikovski avui dia és la simfonia més programada del compositor rus.

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

Anar al contingut