Klaus Mäkelä
Klaus Mäkelä
Divendres 10 de maig, a les 19.00

Concert del finlandès Klaus Mäkelä amb el Cor i l'Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca des d'Estocolm

Divendres 10 de maig, a les 19.00, Catalunya Música connectarà amb el Berwaldhallen d'Estocolm per oferir en directe el concert del Cor i l'Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca dirigits pel jove director finlandès Klaus Mäkelä. Interpretaran obres sacres del letó Peteris Vasks i la Simfonia n. 7 de Dmitri Xostakóvitx. Els comentaris de la transmissió els farà Maria Montes.

La nova meravella de la direcció d'orquestra. Així han qualificat al finlandès Klaus Mäkelä, que va ser nomenat principal director convidat de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca el setembre del 2018. A l'edat de 21 anys, s'ha convertit en el director d'orquestra més jove a qui mai s'ha fet un contracte estable amb la principal orquestra sueca. De les tres simfonies de Xostakóvitx que Mäkelä té previst dirigir aquesta temporada, la Setena és sens dubte la mes dramàtica, almenys pel que fa a la història de la seva composició.

Quan Dmitri Xostakóvitx va estrenar a Leningrad la seva Simfonia n. 7, l'any 1942, els músics que la van interpretar resistien el setge de la ciutat per part de les tropes d'Adolf Hitler. El mateix compositor havia estat evacuat i va veure des de lluny com la seva ciutat natal es cremava. Aquesta simfonia monumental s'ha convertit en una de les obres més importants del compositor rus i va passar a la història com a símbol de resistència a l'opressió.

El compositor letó Peteris Vasks, nascut el 1946, durant bona part de la seva vida també va patir l'opressió, en el seu cas la del règim soviètic. Com Xostakóvitx, també ha escrit música com un acte de resistència. Per a ell la música era la màxima expressió de llibertat, l'eina per superar el control extern de la censura i l'instrument per aportar harmonia i bellesa a un món ferit i devastat. La seva música sovint feia referència a la situació vulnerable de Letònia, situada entre dues grans potències. Fins el 1991, Vasks la va utilitzar en la lluita per la independència del seu país de la Unió Soviètica. Però el gruix de la seva obra està inspirat en la natura. Cada obra té el seu significat. Per a Vasks és possible millorar l'equilibri entre el bé i el mal a través de la música: "M'encanta la música per sobre de tot, és el nucli del meu ésser. En la meva música vull compartir principalment la meva alegria i el meu amor, així com també el sentiment que l'harmonia és possible, almenys en la música."

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

Anar al contingut