Catalunya Música
Catalunya Música
Dilluns 6 de setembre

Comença la nova temporada de Catalunya Música

Aquest dilluns, 6 de setembre, Catalunya Música estrena la temporada 2021-2022 amb novetats destacades: El magazín "Tots els matins del món" amplia les temàtiques de les seves seccions i incorpora sis nous col·laboradors. L'"Assaig general", l'informatiu musical, manté la doble edició diària i amplia la franja d'emissió de mitja hora a una hora de durada. "Els homes clàssics" -Pedro Pardo i Albert Galceran- amplien la presència a la graella de Catalunya Música amb un programa diari de dilluns a divendres. A partir del novembre, l'emissora incorporarà dos programes nous: "Històries trobades", presentat per Maria Montes, un espai on la música antiga i la història s'encreuen, i "Clàssica en família", un nou espai radiofònic presentat per Ester Plana que proporcionarà eines i recursos per acostar la clàssica als més petits de casa.

"Tots els matins del món"

El magazín matinal de Catalunya Música, Tots els matins del món, que presenten Ester Pinart i Joan Vives, de dilluns a divendres, de 7 a 10 del matí, inaugura la temporada amb nous continguts i noves veus. S'amplien, així, les temàtiques de les seccions del programa, amb la incorporació de sis col·laboracions que se sumen a algunes de les que ja hi havia.

El compositor Joan Magrané descobrirà el que es cou en l'àmbit de creació musical actual, d'aquí i d'arreu. El divulgador musical, escriptor i professor de música David Puertas presentarà una secció plena de sorpreses musicals on sempre hi trobarem alguna història interessant. Anna Costal, musicòloga, professora de l'ESMUC i intèrpret de tenora, ens acostarà històries de la música catalana explicades pels seus protagonistes, a partir de les fonts documentals escrites en primera persona. Dolors Boatella, guionista i humorista, a més de llibretera a Ciutadella, a Menorca, posarà la pinzellada d'humor al programa tot aprofitant l'actualitat, especialment la musical. Melissa Mercadal, flautista, psicòloga, pedagoga musical i directora acadèmica de l'ESMUC, ens parlarà de la música com a eina per a la salut i el benestar de les persones, sempre basant-se en evidències científiques. La sisena veu serà la d'Alba Quinquillà, musicòloga, que ens parlarà del gènere del lied i ens descobrirà no només les històries que expliquen els lieder, sinó també diferents maneres que tenen de tractar un mateix tema.

A més a més d'aquestes sis noves seccions, continuaran comptant amb la col·laboració d'alguns dels realitzadors de Catalunya Música: "Jazz de bon matí", amb Pilar Subirà; "Entre la clàssica i l'electrònica", amb Maria Montes; "Els mestres cantaires", amb Aleix Palau i Ignasi Pinyol, i "Notes de filmoteca", amb Xavier Cazeneuve. En total, seran 10 col·laboracions per explorar la diversitat i riquesa dels diferents àmbits de la música.

"Assaig general"

El programa informatiu de Catalunya Música, Assaig general, realitzat i presentat per Marta Lanau i Albert Torrens, recupera la durada completa d'una hora, de les 18.00 a les 19.00, que durant la temporada passada havia quedat reduïda a 30 minuts a causa de les limitacions provocades per la pandèmia. A més, mantindrà la doble edició de matí i de tarda que ja va estrenar i oferir durant tota la temporada passada.

Així, cada dia, cap a un quart de nou del matí, –dins el magazín "Tots els matins del món"-, oferirà un butlletí informatiu per estar al dia de l'actualitat musical; mentre que a la segona edició, a les 6 de la tarda, actualitzarà i complementarà aquestes informacions.

"Els homes clàssics"

Partint de la idea del format del programa Els homes clàssics, que Pedro Pardo i Albert Galceran han presentat amb èxit cada diumenge a l'antena de Catalunya Música les últimes cinc temporades, se n'amplia la presència dins la graella amb un nou espai d'emissió́ diària, que es posarà en marxa a partir del 26 de setembre.

El nou format, que s'emetrà de dilluns a divendres, de les 13.30 a les 14.00, se centrarà cada setmana en un tema -ja sigui un compositor, un fet històric o un aspecte musical de caire estilístic- i cada dia aprofundirà en un aspecte concret d'aquest tema. Per exemple, podran parlar d'un compositor i el seu context històric, analitzar alguna de les seves obres, fixar-se en algun element característic de les seves composicions, etc.

Com a novetat, els programes s'oferiran primer en format digital. Paral·lelament, els diumenges a les 10.00, s'oferirà un resum setmanal amb els millors moments del programa.

Novetats de programació

A partir del novembre, Catalunya Música engegarà dos programes nous: "Històries Trobades", presentat per Maria Montes, serà un espai on la música i la història s'encreuaran, un moment per a retrobar-se amb la curiositat i la sorpresa. Mitja hora de ràdio on els fets singulars, els personatges extraordinaris i els objectes insòlits s'enllaçaran amb el so de la música antiga. De la lírica dels trobadors als "Viatges de Gulliver" i de les melodies de Machaut als violins del rei Lluís XIII.

A més a més, Ester Plana presentarà "Clàssica en família" un nou programa que proporcionarà eines i recursos per acostar la clàssica als més petits de casa.

 

De dilluns a divendres

"El compositor de la setmana", a les 10.00

Xavier Chavarria presenta El compositor de la setmana, un espai monogràfic que explora la biografia i l'obra dels compositors més destacats de la història. Cada setmana, i al llarg de cinc capítols, se submergirà en la producció musical d'un compositor des d'una perspectiva diferent, fixant-se en una etapa concreta i especialment rellevant de la seva vida: coneixerem el moment vital i emocional pel qual passava l'autor, i escoltarem les obres que van sorgir d'aquella situació.

La selecció d'obres, per tant, tindrà un fil conductor que anirà més enllà del gènere o de l'instrument per al qual han estat escrites, i serà un ventall molt ampli i divers de peces, obres mestres, petites joies i descobertes, sempre situades en el seu context, en el moment històric, i en els episodis especialment rellevants i crucials en la vida del creador. Conèixer les circumstàncies i l'escenari en què van néixer aquestes obres ens permetrà escoltar-les d'una manera diferent, entendre-les més bé i amb una nova llum.

Els quatre primers compositors d'aquesta nova temporada seran Serguei Rakhmàninov, Johannes Brahms, Johann Strauss i Wolfgang Amadeus Mozart.

"Els concerts", a les 11.00, a les 16.00 i a les 20.00

Montse Aguilera presentarà Els concerts, de dilluns a divendres, a les 11 del matí, i Eulàlia Benito els de les 8 del vespre. La franja de les 16.00 i la de diumenge a les 20.00 oferirà una selecció de concerts ja emesos amb anterioritat.

Com a novetat aquesta temporada, Raimon Colomer serà la veu d'"Els concerts" els dissabtes a les 11.00. Per la seva banda, Joan Vives, per divuitena temporada consecutiva, presentarà les transmissions del concert matinal de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), els diumenges a les 11.00.

La música en viu continuarà sent la protagonista de l'espai "Els concerts", un programa indispensable de l'emissora. Els enregistraments de concerts i les transmissions en directe són un dels pilars fonamentals de la programació del canal. Cada mes, s'oferiran al voltant de 80 enregistraments de concerts fets a casa nostra o provinents de l'intercanvi amb les emissores de la Unió Europea de Radiodifusió (UER). Com és habitual, els concerts s'emetran en diferit o bé en directe, amb una programació que tindrà com a segells distintius la qualitat i l'excel·lència musical.

"Molt personal", a les 13.00

Rosa Maria Bartroli arrenca la segona temporada de Molt personal, un espai en què un músic o una música ens proposarà escoltar les músiques que més li agraden. Seran 5 playlists de 30 minuts de durada. A part de sentir les peces de la seva llista de preferències musicals, en aquest espai també sabrem els motius de la tria. Anècdotes personals i professionals acompanyaran les audicions dels programes.

Aquesta temporada, alguns dels protagonistes seran el guitarrista Bernat Padrosa, el contratenor Xavier Sabata, la cantant i compositora Magalí Sare, la soprano Mercedes Gancedo, el violoncel·lista Pau Codina, la mezzosoprano Anna Brull i els pianistes Daniel Blanch, Imma Trepat i Àlex Alguacil, entre d'altres.

"El col·leccionista", a les 14.30

Joan Vives presenta El col·leccionista, un espai per gaudir del plaer d'escoltar, en què es van succeint músiques seleccionades acuradament que, de mica en mica, van omplint les pàgines d'un gran col·leccionable musical.

Aquesta nova temporada continua amb força el jazz a Catalunya Música, amb 3 programes realitzats i presentats per Pilar Subirà.

"Cafè Jazz", a les 15.30

Cafè Jazz, ofereix una selecció que cada dia gira al voltant d'un fil temàtic. Els dilluns ens aproximarem a un solista instrumental a la sessió "El clàssic de la setmana". Els dimarts sentirem els "Trios clàssics" de la història del jazz. Dimecres ens obrirem al jazz vocal a "Les veus del jazz". Dijous descobrirem les "Interseccions" entre els gènere jazzístic i altres músiques. I els divendres tancarem la setmana amb "L'era de les big bands", una sessió dedicada a les bandes de gran format de tots els temps.

"Via Jazz", a les 23.00

Via Jazz és un espai que s'endinsa en el panorama jazzístic actual per descobrir nous projectes i formacions i aprofundir en les trajectòries dels músics ja consagrats. Presentarem novetats discogràfiques internacionals i de casa nostra i seguirem atents a l'actualitat del món del jazz i a l'agenda de concerts i festivals. I el dissabte, a les 23.00, Via Jazz Concert s'obre al jazz en viu, per participar de l'experiència de l'emoció, la sorpresa i l'energia de les actuacions en directe, gravat tant als escenaris catalans com als de la resta d'Europa. Gràcies a la plataforma de la UER ens podrem desplaçar a diversos festivals per tenir una panoràmica de l'escena jazzística internacional actual. El "Via Jazz Concert" encetarà la temporada amb dues edicions especials del programa el dissabte 11 i el diumenge 12 de setembre, dedicades a la festival JAZZ I AM 2020.

"El gran tour", a les 19.00

Victòria Palma enceta una nova temporada d'El gran tour. Un viatge de plaer per escoltar bona música i que aquesta sigui el vehicle per moure'ns d'un lloc a un altre, comunicar idees i transmetre emocions. Un programa sense fronteres, ni tràmits, ni bitllets, amb ganes d'eixamplar horitzons musicals. Això sí, amb una parada a mig camí i un souvenir del viatge.

 

El cap de setmana

"So de cobla", dissabte, a les 9.00

Després de més de 20 anys d'emissions, l'espai So de cobla, que realitza i presenta Ignasi Pinyol, continua a Catalunya Música. Cada setmana, oferirà una acurada selecció musical en què hi tindran cabuda les novetats discogràfiques, les gravacions de concerts i l'extens arxiu d'enregistraments de què disposa la nostra fonoteca. Es fixarà en l'actualitat sardanista i oferirà el concurs "La sardana de l'any".

"El taller del lutier", dissabte, a les 10.00

A partir del 2 d'octubre, tornarà a Catalunya Música El taller del lutier, presentat per Pere Andreu Jariod. El programa arrencarà amb la mateixa il·lusió que el primer dia per difondre i divulgar tot allò relacionat amb els instruments musicals. Entre les novetats d'aquest curs val la pena destacar la col·laboració de la musicòloga i especialista en música medieval Cristina Alís, que ens parlarà d'instruments antics un cop al mes. Una nova secció dedicada a l'havanera, que presentarà la musicòloga i professora de l'ESMUC Anna Costal i que porta per títol "Navegants de cadira". A més a més, continuaran les col·laboracions dels professors Jaume Ayats i Jordi Ballester, amb les seves respectives seccions d'"El manxaire" i "L'art dels instruments". Visitarem més tallers de lutiers catalans, continuarem descobrint la relació que alguns compositors van tenir amb els instruments musicals i coneixerem de quina manera la tecnologia ens ajuda a dissenyar i millorar la construcció d'instruments.

"Les cordes de l'ukelele", dissabte, a les 13.00

Marta Lanau reprendrà el fil de Les cordes de l'ukelele, l'espai dedicat a la música d'arrel, amb un primer programa titulat "Temps tranquils". Tot recordant que la primera emissió de "Les cordes de l'Ukelele" va estar dedicada a l'acordió, començarà la temporada novament amb aquest instrument. Un "Souvenir d'accordion", de Richard Galliano, és el punt de partida d'una edició de tempos tranquils que passa pel bluegrass, el jazz manouche, els ritmes argentins i els de la conca de la Mediterrània.

D'altra banda, cada tercer dissabte del mes, el format habitual de "Les cordes de l'ukelele" es transformarà en Ukelele concert, per oferir actuacions de world music celebrades a diferents escenaris europeus, gràcies a la integració de l'emissora dins la Unió Europea de Radiodifusió (UER). El dissabte 18 de setembre sentirem una actuació del músic Daby Touré, un artista nascut a Mauritània i criat al Senegal. Es tracta d'un concert en format acústic, enregistrat a Toronto el desembre del 2020, amb el repertori del disc "Stereo Spirit", un àlbum editat l'any 2007. Un concert de veu i guitarra, les d'aquest músic, que s'ha xopat, no només de la música tradicional de les seves arrels, sinó també de gèneres occidentalitzats com el pop i el rock.

"Directe a l'òpera", dissabte, a les 19.00

Després del parèntesi estival torna Directe a l'òpera a la sintonia de Catalunya Música. Guiats per Aleix Palau i Ignasi Pinyol connectarem amb la lírica i el món de l'òpera amb una selecció dels millors enregistraments d'intercanvi amb les emissores associades a la UER i també amb els títols que ofereixen el Gran Teatre del Liceu i els Amics de l'Òpera de Sabadell. Aquesta temporada oferiran, entre d'altres òperes que aquest estiu s'han representat al Festival de Bayreuth, al Festival de Salzburg, al Festival Rossini de Pesaro, al Festival d'Ais de Provença, al Festival les Chorégies d'Orange, al Festival d'Òpera de Munic, al Festival de la Vall d'Itria i al Festival de Bregenz, al costat de diverses propostes de les temporades de l'Òpera Metropolitana de Nova York, de la Staatsoper de Viena, de l'Opéra Comique de París, de l'Òpera Estatal de Baviera i del Teather an der Wien, de Viena.

Per començar la temporada del "Directe a l'òpera", el dissabte 11 de setembre oferiran un magnífica gala de bel canto protagonitzada pels cantants Lisette Oropesa i Xabier Anduaga, el Cor i l'Orquestra de l'Acadèmia Santa Cecília de Roma, dirigits per Antonio Pappano i enregistrada per la Radiotelevisió Italiana (RAI) l'abril del 2021, a l'Auditorium Parco della Musica, de Roma.

"El violí vermell" diumenge, a les 13.00

El diumenge 3 d'octubre, Xavier Cazeneuve començarà una nova temporada d'El violí vermell, el programa que Catalunya Música dedica a la música de cinema. Com ja va fer la temporada passada, aquest curs continuarà amb la progressiva inclusió d'audicions procedents de bandes sonores de sèries de televisió que cada vegada tenen més relleu, més presència i més seguidors (sobretot entre el públic jove). També posarà la mirada en les bandes sonores de videojocs i de produccions musicals relacionades amb el món d'internet, del videoart i de les activitats d'impacte musical en les xarxes socials.

"Músiques empoderades", diumenge, a les 14.00

El diumenge 3 d'octubre, arrencarà una nova temporada de Músiques empoderades, que presenta Rosa Maria Bartroli, un programa que va néixer per repensar la música clàssica.

En format de tertúlia, Mar Medinyà, historiadora de l'art i musicòloga; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista, tres veus de dones músiques i joves, ens donaran la seva visió sobre el món de la música clàssica. Com a novetat d'aquesta temporada, la tertúlia se centrarà en temes d'actualitat, que tractarem amb la mateixa perspectiva jove, crítica i feminista.

"Una tarda a l'òpera", diumenge, a les 19.00

Igualment, el diumenge 3 d'octubre, començarà una nova temporada d'Una tarda a l'òpera, l'espai operístic de diumenges a la tarda a Catalunya Música, que presenta Jaume Radigales i que celebra aquesta temporada el vintè aniversari. L'efemèride coincidirà amb els 175 anys de la inauguració del Gran Teatre del Liceu a la Rambla de Barcelona. Per tot plegat, el mes d'abril dedicarà uns espais a la història musical del teatre. Repassarà, al llarg de diversos programes, el bo i millor dels darrers vint anys a nivell operístic i posarà el focus en una manera molt personal de veure, viure i entendre l'òpera, a través de diversos hits que conformen la seva història. Una història de més de quatre-cents anys.

"Sonoritats", diumenge, a les 22.00

Albert Torrens tornarà a obrir l'espai Sonoritats, per seguir de prop les novetats del mercat discogràfic català. Un programa que a cada edició mostrarà una selecció de fragments d'enregistraments d'intèrprets catalans o de música de compositors del nostre país, i representatius de diverses combinacions instrumentals i estètiques, per fer honor al nom del programa.

Així, solistes, grups de cambra i orquestres s'aniran alternant al llarg d'una hora de durada, per donar a conèixer una panoràmica plural i variada de les principals novetats discogràfiques que apareguin al mercat.

"Focus", diumenge, a les 23.00

A partir del novembre, arrencarà una nova temporada del programa Focus, presentat per Maria Montes. Un espai que defuig etiquetes, viu als marges de l'univers musical i es belluga entre la línia prima que separa la clàssica i l'electrònica.

I a la primavera tornarà la Laura Farré Rozada amb més capítols de La cinta de Möbius.

 

Graella de Catalunya Música

Anar al contingut