Roberto Alagna
Roberto Alagna
Divendres 13 de desembre, a les 20.00

Catalunya Música transmet en directe les òperes "Cavalleria rusticana" i "Pagliacci" des del Gran Teatre del Liceu

El divendres 13 de desembre, a les 20 h, Catalunya Música connectarà amb el Liceu per transmetre en directe les òperes "Cavelleria rusticana", de Pietro Mascagni, i "Pagliacci", de Ruggero Leoncavallo. Un programa doble que comptarà amb les veus d'Elena Pankratova, Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak, Mercedes Gancedo i Gabriele Viviani, entre d'altres; amb el cor VEUS – Cor Infantil Amics de la Unió i l'Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, dirigits per Henrik Nánási. Els comentaris de la transmissió els faran Ignasi Pinyol i Aleix Palau

La gelosia, la infidelitat i la passió amorosa són alguns dels trets que comparteixen les òperes "Cavalleria Rusticana" i "Paglicci", que es representaran al Gran Teatre del Liceu entre el 5 i el 22 de desembre. Són dos autèntics manifestos del verisme musical, un moviment que aspirava a representar la vida tal com era en els estrats més baixos de la societat. Dues òperes que la tradició i la seva curta durada han fet que es representin juntes. En aquesta ocasió, però, el jove director d'escena italià Damiano Micchietto, un dels més interessants de l'escena internacional, ha volgut anar més enllà i entrellaçar-les "com si fossin dos capítols d'una mateixa història". Aquesta producció es va estrenar al Royal Opera House de Londres i va guanyar el premi Laurence Olivier al millor espectacle operístic del 2016.

Fa sis anys que el carismàtic tenor francès Roberto Alagna no trepitja l'escenari del Gran Teatre del Liceu i ho farà, en aquesta ocasió, amb un veritable tour de force, per interpretar en una mateixa representació els dos rols protagonistes, Turiddu i Canio. L'acompanyaran la soprano dramàtica russa Elena Pankratova, que debuta al Liceu en el paper de Santuzza, i la soprano polonesa Aleksandra Kurzak, la soprano lírica argentina Mercedes Gancedo o el baríton italià Gabriele Viviani, entre d'altres. La direcció musical d'aquesta producció anirà a càrrec de l'hongarès Henrik Nánási, que va ser director titular de l'Òpera Còmica de Berlín fins al 2017 i que ha dirigit als principals teatres d'òpera d'arreu del món.

"Cavalleria rusticana" és una òpera en un acte amb música de Pietro Mascagni i llibret de Giovanni Targioni i Guido Menasci que narra una història d'infidelitats darrere la densa ombra moral de la religió que acaba amb un duel d'honor a ganivetades. Es va estrenar 17 de maig de 1890 al Teatro Costanzi de Roma. Per la seva banda, "Pagliacci", estructurada en dos actes amb llibret i música de Ruggero Leoncavallo, és la història d'una companyia de còmics que va pels pobles del sud d'Itàlia, amb una infidelitat descoberta per atzar que acaba en un dolorós assassinat damunt l'escenari. Es va estrenar el 21 de maig de 1892 al Teatro Dal Verme de Milà.

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes al web de Catalunya Música.

 

Anar al contingut