Alessandro Taverna
Alessandro Taverna
Dijous 23 de maig, a les 19.30

Catalunya Música retransmet en directe el concert d'Alessandro Taverna i l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa, des de Copenhaguen

Dijous, 23 de maig, a les 19.30, Catalunya Música connectarà amb la sala de concerts de la Ràdio Danesa, a Copenhaguen, per retransmetre el concert del jove pianista italià Alessandro Taverna i l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa, dirigits per Fabio Luisi. Interpretaran el Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Franz Liszt, i la "Simfonia fantàstica", op. 14, d'Hector Berlioz. Els comentaris d'aquesta retransmissió els farà Francesca Masclans.

La "Simfonia Fantàstica", de Berlioz, és un viatge salvatge al subconscient. Els anhels i les visions peculiars del músic francès queden perfectament dibuixades en una simfonia veritablement espectacular. El prestigiós director italià Fabio Luisi dirigeix l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa en aquest veritable tour de força simfònic.

La infelicitat amorosa és el rerefons autobiogràfic d'una de les obres orquestrals més originals de la història de la música: la "Simfonia fantàstica", d'Hector Berlioz. Escrita a principis del 1830, l'obra és un viatge musical al subconscient d'un artista bojament enamorat d'una dona que no pot aconseguir. L'artista és Berlioz i la dona era l'actriu irlandesa Harriet Smithson, de qui el músic es va enamorar perdudament després de veure-la actuar a París, en el paper d'Ofèlia. Amb la "Simfonia fantàstica" Berlioz va trencar tots els convencionalismes musicals establerts fins aleshores i va crear una partitura on les emocions es troben en el seu punt més àlgid.

Un altre músic innovador va ser, sens dubte, Franz Liszt. Va ser precisament a París, a la vegada que Berlioz trencava motlles amb la seva obra, on el pianista més gran de la seva època va consagrar la seva reputació europea. Amic i defensor de Berlioz, el compositor i pianista hongarès va ser present a la primera audició de la "Simfonia fantàstica". Va escollir Berlioz per dirigir l'estrena a Weimar del seu primer concert per a piano. Una partitura que Liszt havia començat a esbossar a Roma, juntament amb el seu segon concert per a piano. Serà precisament aquesta peça de Franz Liszt la que interpretarà el jove pianista italià Alessandro Taverna a la primera part. Al costat de l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa i sota la batuta del seu compatriota Fabio Luisi, Taverna afrontarà el difícil repte d'interpretar un concert de gran virtuosisme que anticipa el que és el concert per a piano del s. XX.

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

Anar al contingut