Alan Gilbert
Alan Gilbert
Dijous 19 de setembre, a les 19.30

El director Alan Gilbert, al capdavant de l'Orquestra Filharmonia de l'Elba NDR des d'Hamburg

Dijous, 19 de setembre, a les 19.30, Catalunya Música connectarà amb la Laeiszhalle d'Hamburg, per transmetre un dels concerts de la Temporada de l'Orquestra Filharmonia de l'Elba NDR, dirigida per Alan Gilbert. Interpretaran les simfonies número 48 i 99 de Franz Joseph Haydn, i la Simfonia concertant en Si b del mateix autor. Els comentaris d'aquesta transmissió els farà Eulàlia Benito

La Laeiszhalle d'Hamburg es va inaugurar el 4 de juny del 1908 com la sala de concerts més gran i moderna d'Alemanya. Es va construir per iniciativa del propietari de la companyia naval d'Hamburg: Carl Heinrich Laeisz. Des d'aleshores, el seu escenari ha acollit les figures més rellevants del món musical. Personatges com ara Richard Strauss, Sergei Prokófiev, Ígor Stravinsky o Paul Hindemith, només per esmentar-ne alguns, van interpretar o dirigir les seves pròpies obres en aquesta sala. L'Orquestra Filharmonia de l'Elba NDR hi acostuma a fer concerts, ja que està gestionada per la mateixa empresa que la gran sala estrenada recentment: la Filharmonia de l'Elba.

El concert que transmetrà Catalunya Música de la Temporada de l'Orquestra Filharmonia de l'Elba NDR estarà dirigit per Alan Gilbert. Gilbert és un director interessat a unir tradició i modernitat, l'antic i el nou, els intèrprets i el públic. Va ser el juny del 2017 quan l'Orquestra Filharmonia de l'Elba NDR va anunciar el nomenament de Gilbert com el seu pròxim director titular per la propera temporada 2019-2020, amb un contracte inicial de cinc temporades.

La Laeiszhalle és l'escenari perfecte per acollir un programa sobre Haydn, de la mà d'Alan Gilbert al capdavant de l'orquestra hamburguesa. Del compositor austríac ens n'ofereixen tres simfonies del centenar llarg que va arribar a compondre. La primera, la número 48, coneguda com la "Maria Theresia" perquè durant molts anys es va creure erròniament que Haydn l'havia compost per la visita de l'emperadriu Maria Teresa. Després d'aquesta Simfonia núm. 48, dues de l'últim període: la Simfonia concertant en Si bemoll, que incorpora quatre instruments solistes. En aquest cas són solistes de l'orquestra de l'Elba: Roland Greutter, violí; Christopher Franzius, violoncel; Paulus van der Merwe, oboè, i Volker Tessmann, fagot. L'última simfonia que se sentirà serà la número 99, una de les simfonies londinenques, que Haydn va compondre a Viena preveient la segona visita a Londres.

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

Anar al contingut