Liudmyla Monastyrska i Jonathan Tetelman (© A. Bofill)
Liudmyla Monastyrska i Jonathan Tetelman (© A. Bofill)
Divendres 21 de juny, a les 20h

Catalunya Música ofereix en directe "Tosca", des del Gran Teatre del Liceu

El divendres 21 de juny, a les vuit del vespre, Catalunya Música transmetrà en directe l'òpera "Tosca", de Giacomo Puccini, des del Gran Teatre del Liceu, amb un repartiment encapçalat per la soprano Liudmyla Monastyrska, el tenor Jonathan Tetelman i el baix-baríton Erwin Schrott, entre d'altres, amb el conjunt VEUS - Cor infantil Amics de la Unió i el Cor i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció de John Fiore. Els comentaris de la transmissió els farà Ignasi Pinyol.

Una prova admirable del temperament de Puccini és la seva gran afició a presentar contrastos en les seves òperes. Ho dibuixa perfectament en l'òpera "Tosca". Bona part de la música d'aquesta gran partitura expressa els diferents estats de l'ànima: l'amor i el cant es contraposen a la sensualitat i l'odi. Les veus dels tres protagonistes juguen, doncs, un paper fonamental per dotar d'emoció, realisme i gran força expressiva el drama. Per això, aquesta producció compta amb tres cantants de luxe al capdavant d'un gran repartiment: la soprano ucraïnesa Liudmyla Monastyrska, en el paper de la cantant Floria Tosca, el jove tenor nord-americà d'origen xilè Jonathan Tetelman, que debuta al Liceu en el rol del pintor Mario Cavaradossi i el reconegut baix-baríton uruguaià Erwin Schrott, interpretant el malvat cap de la policia, el baró Scarpia. L'actual director de l'Òpera i el Ballet Nacional de Noruega, el nord-americà John Fiore, dirigeix per primer cop al Liceu un títol memorable que ha passat a la posteritat per ser una de les òperes més representades.

"Tosca", amb llibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica, s'inspira en el drama de Victorien Sardou, "La Tosca", del 1887. L'òpera, que es va estrenar al Teatro Constanzi de Roma el 14 de gener del 1900, i va constituir un èxit absolut, continua sent una de les òperes més representades del compositor avui en dia. L'acció s'ambienta a la Roma del 1800, i presenta una història en què amor, lascívia, crueltat i gelosia s'entrellacen al voltant de la figura de Tosca, l'heroïna protagonista, que lluitarà per salvaguardar el seu enamorat, Mario Cavaradossi, de la perfídia del baró Scarpia.

Aquesta transmissió en directe estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

El "Liceu a la fresca" celebra el 5è aniversari

El divendres 28 de juny es podrà veure l'òpera "Tosca", de Giacomo Puccini, a més d'un centenar de localitzacions de tot Catalunya, i TV3 l'emetrà pel 33, amb Carolina Rosich i Jofre Font com a presentadors. D'aquesta manera, el "Liceu a la fresca" es consolida amb la cinquena edició.

Anar al contingut