Truls Mork
Truls Mork
Divendres 15 de novembre, a les 19.00

Catalunya Música ofereix en directe el concert del violoncel·lista Truls Mork i l'Orquestra Simfònica de la Ràdio sueca, des d'Estocolm

Divendres 15 de novembre, a les 19.00, Catalunya Música transmetrà en directe des del Berwaldhallen d'Estocolm el concert del violoncel·lista Truls Mork i l'Orquestra Simfònica de la Ràdio sueca, dirigida per Cristian Macelaru. Oferiran l'estrena del Concert per a violoncel i orquestra "Oh Giselle, remember me...", de la compositora contemporània Victoria Borisova-Ollas, i la Simfonia n. 11 en sol m "L'any 1905", op. 103, de Dmitri Xostakóvitx. Els comentaris de la transmissió aniran a càrrec d'Eulàlia Benito

L'Orquestra Simfònica de la Ràdio sueca ofereix en primícia l'estrena del Concert per a violoncel i orquestra "Oh Giselle, remember me...", de la compositora sueca d'origen rus Victoria Borisova-Ollas. Segons l'autora, la seva música és "només una barreja saludable de tot", en una clara al·lusió als diversos indrets del món on s'ha format: Moscou, Suïssa i el Regne Unit. Tot i que també confessa que en la seva obra hi predominen brots de la música modernista britànica. En qualsevol cas, Borisova-Ollas compon amb l'objectiu de comunicar imatges, sensacions i, fins i tot, missatges al públic. L'obra que s'estrena és el Concert per a violoncel titulat "Oh Giselle, remember me...", basat en la mateixa història d'amor no correspost del conegut ballet "Giselle", d'Adolphe Adam, escrit el 1841. El motiu que la veu principal del concert sigui el violoncel és perquè la peça està dedicada al reconegut violoncel·lista noruec Truls Mork.

A la segona part, l'Orquestra Simfònica de la Ràdio sueca sota la batuta del romanès Cristian Macelaru interpretaran la sempre exigent partitura de la Simfonia n. 11 en sol m "L'any 1905", op. 103, de Dmitri Xostakóvitx. Estrenada el 30 d'octubre del 1957 a Moscou, el compositor de Sant Petersburg la va escriure per commemorar el 40è aniversari de la Revolució. L'obra evoca, però, el preludi de la Revolució d'Octubre, amb els esdeveniments tràgics del Diumenge Sagnant del gener del 1905, quan una manifestació pacífica d'obrers que reivindicaven els seus drets davant el tsar de Rússia va ser dispersada violentament per les seves tropes, provocant centenars de morts. En les seves memòries, Xostakóvitx explica que "si bé és cert que l'obra porta per títol "L'any 1905", aquesta fa referència a un fenomen actual: el poble que ha perdut la fe, perquè veritablement es van cometre massa crims". Per aquest caràcter programàtic, l'Onzena Simfonia de Xostakóvitx és, de fet, un poema simfònic en quatre moviments, cadascun dels quals té un subtítol que fa referència als moments clau d'aquells fets: "La plaça del Palau d'Hivern", "El 9 de gener", "Memòria eterna" i "Campana d'alarma".

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

Anar al contingut