Nuno Coelho (Foto d'Elmer de Haas / L'Auditori)
Nuno Coelho
Diumenge 18 d'octubre, a les 11.00

Catalunya Música ofereix el concert matinal de l'OBC en directe des de L'Auditori

Diumenge 18 d'octubre, a les 11.00, Catalunya Música connectarà en directe amb L'Auditori de Barcelona per transmetre el tercer concert de la temporada de tardor de l'OBC. El director portuguès Nuno Coehlo dirigirà per primera vegada l'OBC per interpretar "Verklärte Nacht" (Nit transfigurada), op. 4, d'Arnold Schönberg, i la Simfonia n. 6 en Fa, op. 68 "Pastoral", de Ludwig van Beethoven. Els comentaris de la transmissió els farà Joan Vives

Arnold Schönberg serà recordat com el principal representant de la Segona Escola de Viena i creador de la desafiant tècnica de composició coneguda com el dodecafonisme. Tanmateix, abans que aquest músic austríac revolucionari comencés a explorar plenament l'atonalitat, a principis del s. XX va compondre un seguit d'obres que encara s'inspiraven en el llenguatge musical dels seus contemporanis romàntics. "Verklärte Nacht" (Nit transfigurada), op. 4, és potser l'obra primerenca de Schönberg que més s'interpreta avui dia. Va completar la composició d'aquest moviment per a sextet de corda el 1899 en només 3 setmanes. Més tard va adaptar l'obra per a orquestra de corda. Es va inspirar en el poema de Richard Dehmel del mateix nom. Uns versos que narren la passejada nocturna d'una parella d'amants en què la dona confessa que està embarassada d'un altre home.

En aquesta partitura Schönberg segueix l'empremta de Richard Wagner i especialment del cèlebre cromatisme de l'òpera "Tristany i Isolda", que utilitza per crear una densa atmosfera d'erotisme musical.

Completarà la vetllada la Sisena simfonia "Pastoral", op. 68, que és una de les obres mestres de Ludwig van Beethoven. La va compondre entre el 1805 i el 1808 i, segons va explicar ell mateix, va voler expressar musicalment els sentiments que provoca en l'ésser humà el contacte directe amb la natura en lloc de descriure el paisatge musicalment. La recreació de l'ideal pastoral a través d'un paisatge sonor.

Aquest concert suposa el debut del jove director portuguès Nuno Coehlo al capdavant de l'OBC. Coehlo va ser el guanyador de la 12a edició del Concurs Internacional de Direcció d'Orquestra de Cadaqués, l'any 2017. Col·labora regularment com a director convidat amb l'Orquestra Gulbenkian. La temporada 2018-2019 va debutar amb l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, la BBC Philharmonic, l'Orquestra Simfònica de l'Ulster, l'Orquestra Simfònica de Galícia, l'Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, l'Orquestra del Teatro Regio de Torí i l'Orquestra Beethoven de Bonn.

Anar al contingut