"Parlant de música"
"Parlant de música"
Novetat editorial

Arriba a les llibreries "Parlant de música", de Margarida Hervàs, sobre els vincles entre música i llengua

"Parlant de música" aplega una tria d'articles de la secció del mateix títol que forma part del programa "Tots els matins del món" de Catalunya Música. Cada setmana, des de fa quatre temporades, Margarida Hervàs, del Departament d'Assessorament Lingüístic de Catalunya Ràdio, hi relaciona música i llengua

El llibre "Parlant de música" és petit, però ple de coneixements i detalls curiosos. Com diu Ester Pinart al pròleg: "Tothom sap el nom de les notes musicals, però potser no tothom sap d'on venen, aquests noms". Els noms de les parts del violí potser tampoc no els sap tothom, ni que la paraula mandolina té relació amb la deessa Pandora o que el txistu revela coincidències entre el català i el basc. L'autora ens descobreix que la trompa marina no és cap trompa, que l'os de la música no és un os i que la tarantel·la era una teràpia. Parla de germanismes com iòdel, de xenismes com sirtaki i d'epònims com saxofon. També repassa frases fetes, refranys i locucions relacionades amb la música, i paraules en què s'apleguen música i gastronomia, com sarsuela i samfaina. Fins i tot es fixa en l'ànima, una peça molt petita, però essencial en certs instruments; perquè, "sense ànima, no hi ha música". Qualsevol punt de confluència entre música i llengua pot ser objecte del "Parlant de música".

Gaudiu de l'ànima de la música amb aquests textos interessants, frescos, pedagògics i amb petites dosis d'ironia i de reivindicació.

"Parlant de música" és una secció del programa "Tots els matins del món" de Catalunya Música. Cada setmana la lingüista Margarida Hervàs hi relaciona música i llengua.

La presentació del llibre es farà el dissabte 22 de febrer, a les 12.00, a la llibreria Casa Usher de Barcelona, amb la participació destacada de l'autora, Margarida Hervàs, i l'editora de Vibop, Montserrat Serra. L'acte inclourà un petit recital a càrrec del violoncel·lista Joan Palet i de l'actor Mark Ullod, que llegirà una selecció de textos del llibre.

A partir del 12 de febrer, a les llibreries i a la botiga de TV3 i Catalunya Ràdio.

Margarida Hervàs és llicenciada en Filologia Catalana i des del 1984 treballa d'assessora lingüística a Catalunya Ràdio.

Tot i que va abandonar ben aviat, de petita, les classes de solfeig i piano, no ha perdut mai l'interès pels instruments. Ara, amb un grup amateur, toca l'ukelele i la mandolina.

Des de fa quatre temporades s'encarrega de la secció "Parlant de música", dins del programa "Tots els matins del món" de Catalunya Música, realitzat per Joan Vives i Ester Pinart, que és qui va tenir la idea d'obrir un espai de confluència entre música i llengua.

Anar al contingut