Olga Sroubková (Foto de Mona Martinu / Ràdio Txeca)
Olga Sroubková (Foto de Mona Martinu / Ràdio Txeca)

Catalunya Música transmet en directe el concert de Nadal de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Praga

Aquest dilluns, a les 19.30, Catalunya Música transmetrà en directe el concert de Nadal de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Praga, dirigida per Marek Šedivý, des del convent de Santa Agnès de Praga. Interpretaran obres de Johann Baptist Georg Neruda, Peteris Vasks d'Arcangelo Corelli, Wolfgang Amadeus Mozart i Jan Václav Voříšek. Els comentaris de la transmissió d'aquest concert els farà Eulàlia Benito

El tradicional concert de Nadal de l'Orquestra Simfònica de Ràdio Praga enguany serà un compendi de música antiga i contemporània. El trompeta solista de l'orquestra Marek Vajo crearà un ambient festiu des de l'inici amb la interpretació del Concert per a trompeta en mi bemoll major del mestre del classicisme txec Johann Baptist Georg Neruda. El programa continuarà amb l'obra titulada "Epifania", una composició lírica i meditativa de qui probablement sigui el compositor letó contemporani més important, Peteris Vasks. També s'afegirà a l'orquestra una de las violinistes txeques que més despunta de la seva generació, Olga Šroubková. Interpretarà el Concert per a violí en mi major "Il riposo, per il Santissimo Natale", RV 270, d'Antonio Vivaldi, que amb un ambient místic i silenciós evoca la nit de Nadal.

La vetllada culminarà amb una obra de nova creació de Jana Vöröšová. Aquesta destacada compositora txeca i guanyadora del concurs de composició de la Filharmònica Txeca l'any 2018 va rebre l'encàrrec de l'Orquestra Simfònica de Praga d'escriure una partitura per a cor infantil i orquestra de cambra basada en el conte "Chlapeček a Dálka" ("El nen i la distància"), de la il·lustradora i escriptora Daisy Mrázková. Unes poques paraules, un nen i una nena. Amb això n'hi ha prou per a una petita història amb una gran pregunta. Per què la neu de la teulada de casa nostra és més bonica que la de la teulada del món, si totes dues són iguals? Aquesta narració atemporal adreçada tant a nens com a adults, transcorre en un paisatge hivernal i fa entendre els fenòmens naturals a la vegada que presenta la contemplació del significat més profund de l'existència humana. Les il·lustracions es van crear a mitjans dels anys 70 per a la "lectura televisiva" del conte. Al llarg de tots aquests anys, la història no ha deixat de ser un referent per als nens i nenes txecs (i també per als adults).

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes al web de Catalunya Música.

catmusica.cat

facebook/catalunyamusica

twitter/catalunyamusica

instagram/Catalunyamusica

 

 

Anar al contingut