La soprano Edita Gruberova,  l'any 2013 a Baden-Baden (EFE/Uli Deck)
La soprano Edita Gruberová, l'any 2013 a Baden-Baden (EFE / Uli Deck)

Catalunya Música homenatja la soprano Edita Gruberová amb una programació especial

Aquest cap de setmana, Catalunya Música ofereix una programació especial per retre homenatge a la soprano eslovaca Edita Gruberová, que va morir dilluns a la ciutat de Zuric, a l'edat de 74 anys. Els programes "Directe a l'òpera" i "Una tarda a l'òpera", evocaran la veu d'una de les últimes gran dives de la lírica, repassaran la seva trajectòria amb l'audició d'algunes de les seves millors actuacions al Gran Teatre del Liceu i reviurem l'entrevista que li va fer Jaume Radigales l'any 2008

Aquest dissabte, a les 19.00, Ignasi Pinyol i Aleix Palau, dins del programa Directe a l'òpera, repassaran uns quants dels enregistraments protagonitzats per Edita Gruberová al Gran Teatre del Liceu, un dels teatres que la soprano eslovaca més estimava. Pinyol i Palau reviuran alguns dels seus rols més celebrats de les actuacions que va oferir al coliseu de la Rambla, de títols com "Ariadne auf Naxos", "Anna Bolena", "Roberto Devereux", "La fille du régiment", "Lucrezia Borgia", "Maria Stuarda" i "Linda di Chamonix", entre molts altres. A més, sentirem reaccions per la recent mort de la soprano eslovaca de part de personalitats prominents del món de l'òpera que l'havien admirat, la van conèixer o hi van col·laborar estretament, com Josep Bros, Joan Matabosch, Stefano Palatchi, Jaume Tribó, Roger Alier, Roger Padullés i Sara Blanch.

Per la seva banda, aquest diumenge, a les 19.00, Jaume Radigales, dins del programa Una tarda a l'òpera, evocarà la veu i les vivències de la gran soprano eslovaca a partir de l'àmplia entrevista que li va fer l'any 2008 amb motiu dels 40 anys de carrera. 

Edita Gruberová va debutar al Liceu l'any 1978 amb "El rapte del serrall", de Mozart, i des d'aleshores hi va cantar 17 títols operístics -uns quants en dues ocasions-, i hi va oferir en total 8 recitals i concerts. L'última actuació que hi va fer va ser el 17 de novembre del 2013 amb un recital al costat del pianista Alexander Schmalcz.

La dimensió internacional ha convertit Edita Gruberová en una de les grans intèrprets de Mozart, Donizetti, Bellini i Richard Strauss. Gruberová es va retirar dels escenaris l'any 2019 després de més de 50 anys de trajectòria artística als teatres d'òpera més importants del món.

catmusica.cat

facebook/catalunyamusica

twitter/catalunyamusica

instagram/Catalunyamusica

 

Anar al contingut