Catalunya Música commemora tres dècades d'història amb el llibre disc "30 anys de titulars"

Avui, 1 de desembre, es presenta "Catalunya Música: 30 anys de titulars", un disc triple que aplega 30 peces musicals relacionades directament amb fets i esdeveniments importants que han marcat el dia a dia de l'emissora durant aquests 30 anys de vida.

Catalunya Música, l'emissora de música clàssica del grup d'emissores de Catalunya Ràdio, creada el 1987, commemora tres dècades amb l'edició del disc triple "Catalunya Ràdio: 30 anys de titulars". L'emissora centra la seva activitat en l'oferta àmplia de gèneres i estils clàssics i proposa diàriament gravacions i transmissions de concerts, cicles i festivals. 

En aquests trenta anys, Catalunya Música ha acollit milers de músiques diferents, ha donat a conèixer expressions musicals de tots els temps i, en moltes ocasions, també ha estat testimoni directe de primeres audicions. L'emissora posa en mans del públic trenta anys d'història amb l'objectiu de compartir la memòria musical d'aquí i d'allà i d'integrar la música a la vida, tant com la vida mateixa s'integra en el dia a dia de l'expressió musical.

El llibre disc "Catalunya Música: 30 anys de titulars" és la unió d'una excel·lent selecció musical, feta a partir del fons discogràfic del grup Warner Classics, amb notícies musicals de tots aquests anys, basada en la idea de compartir la història i relacionar-la amb altres fets. Un treball que compleix bona part dels propòsits fundacionals de l'emissora: la normalització de la llengua en l'àmbit musical, la qualitat de so i el coneixement de músiques de fora en paral·lel amb la difusió a l'exterior de la música catalana.

S'hi poden trobar enregistraments molt curiosos, com, per exemple, quan el director italià Riccardo Mutti va aturar la representació de l'òpera "Nabucco", de Giuseppe Verdi, per fer un parlament en contra del govern de Silvio Berlusconi, i fent repetir al cor de l'òpera el mític tercer acte "Va pensiero". Aquest fet es va penjar a YouTube i va donar la volta al món. És un exemple de com han estat seleccionats totes les pistes d'aquest disc, que no només està pensat per satisfer els melòmans clàssics o els aficionats al jazz, sinó també totes aquelles persones interessades per la música en general.

30 peces d'autors clàssics, contemporanis i de jazz

El disc triple abraça els primers trenta anys de vida de Catalunya Música, que van des  del 10 de maig de 1987 fins al 10 de maig de 2017. Cada disc acull deu peces musicals d'autors clàssics, contemporanis i de jazz.

Pel que fa als textos, s'estructuren en altres tres apartats: "El titular per escoltar", que conté l'audició d'una peça relacionada amb una notícia destacada de l'any; "També van ser titulars musicals", que fa una recopilació internacional de notícies musicals sovint ben singulars, i "Compartim titulars", que ofereix un seguit de titulars breus del món de l'art, del coneixement o d'avenços socials que contextualitzen les peces des de perspectives ben diferents.

Tot aquest compacte del dia a dia de Catalunya Música és una vindicació de la música com a element present de manera constant en el món i com a eina essencial per al creixement de la humanitat. Tot i això, la relació de notícies és necessàriament incompleta, atesa la quantitat ingent d'estrenes d'obres, sovint molt importants, així com la infinitat de fets musicals que completen el paisatge de la construcció musical d'arreu del món o, en el cas de Catalunya, dels centenars d'escoles de música i conservatoris estesos pel territori; els auditoris que ofereixen activitats musicals regulars; els intèrprets que s'afanyen en l'excel·lència, i també la multitud de persones que anònimament lluiten sense descans per la formació i la difusió de la música. O la immensitat d'agrupacions corals sense les quals seria impossible imaginar-se com a poble.

Com a membre de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que aquest any celebra el 50è aniversari, Catalunya Música emet concerts de primer ordre, europeu i mundial, i situa les produccions pròpies de Catalunya Música a nivell internacional.

 

#CatMúsica30

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

 

Anar al contingut