Documental_La 40ena d'un festival
A PARTIR DE DILLUNS I FINS DIUMENGE 2 D'AGOST

Catalunya Música celebra el 40è aniversari del Festival de Torroella de Montgrí

Del dilluns 27 de juliol al diumenge 2 d'agost, a les 20.00, Catalunya Música comença la temporada d'estiu dedicant una atenció especial al 40è aniversari del Festival de Torroella de Montgrí, amb l'emissió de 6 concerts d'arxiu representatius de la història del festival.

Per la seva banda, el dissabte 1 d'agost, a les 19.00, Ignasi Pinyol i Aleix Palau tanquen la temporada del programa "Directe a l'òpera" amb l'emissió de l'òpera "L'Orfeo" de Monteverdi, que l'Ensemble La Fenice, dirigits per Jean Tubéry, van oferir al Festival de Torroella l'any 2015.

Actualitzat

El 23 de juliol del 1981 es va celebrar el primer concert de la primera edició del Festival de Torroella de Montgrí i enguany aquesta havia de ser la data que donava el tret de sortida a la 40a edició del festival. Però les restriccions imposades per la pandèmia de la Covid-19 han obligat els organitzadors a replantejar tota la programació prevista durant l'estiu i transformar-la en tot un any de celebracions amb motiu del 40è aniversari.

Des del seu naixement, Catalunya Música ha fet costat al Festival de Torroella de Montgrí, s'ha fet ressò de les seves activitats i n'ha enregistrat una gran quantitat de concerts. Per aquest motiu, l'emissora s'ha volgut afegir a la celebració del 40è aniversari amb una programació especial de 6 concerts i una òpera, recuperats de l'immens tresor musical que ha aportat el Festival de Torroella durant tots aquests anys. Una tria acurada i prou representativa de la trajectòria del Festival que repassarà, dècada a dècada, alguns dels seus moments més especials.

El primer concert que s'emetrà, dilluns 27 de juliol, a les 20.00, serà un recital de cançó que van oferir la soprano Victòria dels Àngels i el llaütista William Waters l'any 1989 al Festival de Torroella. És ben sabuda la predilecció de Victòria dels Àngels per la música antiga, que li provenia dels inicis de la seva carrera, primer tocant la flauta de bec amb el conjunt instrumental Ars Musicae i després com a cantant, sota la direcció de Josep Maria Lamaña. En aquell recital a Torroella, Victòria dels Àngels, acompanyada per l'expert llaütista anglès William Waters, van interpretar la música que es feia a la cort de la reina Elisabet I d'Anglaterra i a la Cort del rei Felip II d'Espanya.

La relació del Festival de Torroella amb la música antiga ha estat un dels segells distintius de la seva programació durant quatre dècades. Aquesta és la raó per la qual dimarts 28 de juliol, a les 20.00, s'emetrà el concert que el conjunt The Tallis Scholars van oferir l'any 1992. Aquest és un dels grups vocals anglesos de referència, especialitzats en la interpretació a cappella de música sacra del Renaixement, fundat per Peter Phillips l'any 1973.

Un dels músics que ha estat estretament vinculat al Festival de Torroella des del 1993 és el gran pianista basc Joaquín Achúcarro. D'entre totes les actuacions que Achúcarro ha fet a Torroella, dimecres 29, a les 20.00, s'emetrà el recital que va oferir l'any 1996, interpretant música de Bach, Brahms, Ravel i Granados.

La relació d'Ernest Lluch amb el Festival de Torroella de Montgrí va ser molt estreta. El seu assassinat en mans d'ETA, el novembre del 2000, va commocionar el país. A partir d'aleshores i en record a la seva memòria, el Festival de Torroella cada any li ha dedicat un concert. Per això, dijous 30 de juliol, a les 20.00, s'emetrà el concert que es va fer a la memòria d'Ernest Lluch, l'any 2001, En aquest Jordi Savall, al capdavant de la Capella Reial de Catalunya, va rescatar després de 250 anys sense interpretar-se, el Te Deum solemne de Domènec Terradellas, compositor barceloní que durant la primera meitat del segle XVIII va fer fortuna a Europa com a compositor operístic.

El Festival de Torroella sempre ha estat sensible al talent emergent i al costat dels joves músics. Els germans Renaud i Gautier Capuçon l'any 2008 començaven a despuntar dins del panorama musical internacional amb un estil interpretatiu excepcional i una virtuositat enlluernadora. Aquell any van ser artistes residents a Torroella. D'aquella col·laboració divendres 21 de juliol, a les 20.00, es recuperarà el concert que van oferir al costat del pianista Nicolas Angelich amb algunes de les pàgines més inspirades de la música de cambra de l'alemany Johannes Brahms: els trios escrits per a violí, violoncel i piano.

"L'Orfeo", amb música de Claudio Monteverdi sobre un poema d'Alessandro Striggio, estrenada a la cort de Màntua el 24 de febrer del 1607, és considerada la primera òpera de la història. L'Ensemble La Fenice, que dirigeix Jean Tubéry, l'any 2014 va celebrar el seu 25è aniversari a Torroella, interpretant en versió concert aquesta obra genial i visionària de Monterverdi sobre el mite d'Orfeu, el poeta i músic que amb el seu cant fascina les bèsties en el seu viatge a l'infern per rescatar la seva dona Eurídice, morta per una serp. L'òpera s'emetrà el dissabte 1 d'agost a les 19.00, tancant la temporada del programa "Directe a l'òpera".

Diumenge 2 d'agost, a les 20.00, tancarà la setmana de programació especial de concerts per celebrar el 40è aniversari del Festival de Torroella la magnífica Akademie für Alte Musik, -Acadèmia de Música Antiga de Berlín-, considerada una de les millors orquestres de música antiga del món. El concert escollit és del 2015, en què sota la direcció del violinista Georg Kalwweit van oferir un banquet de música barroca italiana centrada en els compositors venecians, amb Vivaldi i l'oboè com a protagonistes.

 

Dilluns 27 de juliol, a les 20.00

FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSIQUES DE TORROELLA DE MONTGRÍ 1989

Recital de cançó amb obres de Philip Rosseter, Thomas Campion i John Dowland (Cançons a la cort de la reina Elisabet I d'Anglaterra), Miguel De Fuenllana, Diego Pisador, Enríquez de Valderrábano i Alonso De Mudarra (Cançons a la cort de Felip II d'Espanya).

Victoria dels Àngels, soprano. William Waters, llaüt i viola de mà.

Enregistrat per Catalunya Música el 5 d'agost del 1989 a l'Església Parroquial de Sant Genís. Torroella de Montgrí (61m).

Dimarts 28 de juliol, a les 20.00

FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSIQUES DE TORROELLA DE MONTGRÍ 1992

"Concerts de música vocal antiga" amb obres de Thomas Tallis, John Taverner, Alonso Lobo, Francisco Guerrero i William Byrd.

Tallis Scholars.

Dir.: Peter Phillips.

Enregistrat per Catalunya Música el 15 d'agost del 1992 a l'Església Parroquial de Sant Genís. Torroella de Montgrí (68m).

Dimecres 29 de juliol, a les 20.00

FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSIQUES DE TORROELLA DE MONTGRÍ 1996

Recital amb obres de Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms, Maurice Ravel i Enric Granados.

Joaquín Achúcarro, piano.

Enregistrat per Catalunya Música l'11 d'agost del 1996 a l'Església Parroquial de Sant Genís. Torroella de Montgrí (85m).

Dijous 30 de juliol, a les 20.00

FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSIQUES DE TORROELLA DE MONTGRÍ 2001

"Concert a la memòria d'Ernest Lluch"

Ferran Sor: Simfonia (Obertura) en Fa. Juan Crisóstomo de Arriaga: "Stabat Mater". Luigi Boccherini: Simfonia in Re minore A Piú Strumenti Obbligati, op. 37, n. 3 detta "La divina". Domènec Terradellas: "Te Deum Solemne".

Monica Piccini, soprano. Carlos Mena, contratenor. Francesc Garrigosa, tenor. Lambert Climent, tenor. Iván Garcia, baix.

Capella Reial de Catalunya. Cor Lieder Camera.

Le Concert des Nations.

Dir.: Jordi Savall.

Enregistrat per Catalunya Música el 28 de juliol del 2001 a l'Església Parroquial de Sant Genís. Torroella de Montgrí (69m).

Divendres 31 de juliol, a les 20.00

FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA DE TORROELLA DE MONTGRÍ 2008

"Els Trios amb piano de Johannes Brahms"

Renaud Capuçon, violí. Gautier Capuçon, violoncel. Nicholas Angelich, piano.

Enregistrat per Catalunya Música el 20 d'agost del 2008 a l'Església Parroquial de Sant Genís. Torroella de Montgrí (90m).

Dissabte 1 d'agost, a les 19.00

FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA DE TORROELLA DE MONTGRÍ 2015

Claudio Monteverdi: "L'Orfeo", òpera en un pròleg i cinc actes.

Jan van Elsacker, Luciana Mancini, Saskia Salembier, Caroline Tarrit i Roxane Chalard

Favoriti De La Fenice.

Ensemble La Fenice.

Dir.: Jean Tubéry.

Enregistrat per Catalunya Música el 13 d'agost del 2015 a l'Auditori Espai Ter. Torroella de Montgrí (115m).

Diumenge 2 d'agost, a les 20.00

FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA DE TORROELLA DE MONTGRÍ 2014

Obres de Carlo Tessarini, Antonio Vivaldi, Antonio Caldara, Tommaso Albinoni i Alessandro Marcello.

Acadèmia de Música Antiga de Berlín.

Georg Kallweit, violí i direcció.

Enregistrat per Catalunya Música el dijous 12 de març del 2020 a la Sala Oriol Martorell. L'Auditori. Barcelona (42m).

catmusica.cat
facebook.com/catmusica
twitter.com/catalunyamusica
Anar al contingut