Pablo Iglesias i Yolanda Díaz, en l'acte de tancament de campanya d'Unides Podem
Pablo Iglesias i Yolanda Díaz, en l'acte de tancament de campanya a Madrid d'Unides Podem
ANÀLISI

Yolanda Díaz: un lideratge nou als antípodes de Pablo Iglesias

Dissabte participarà en un acte a València amb Ada Colau, Mònica Oltra i Mónica García, que podria ser el punt de partida d'un nou projecte polític

Enllaç a altres textos de l'autor Joan Rusiñol, cap de Política de Catalunya Ràdio

Joan Rusiñol

Sotscap d'Informatius de Catalunya Ràdio

@joanrusinol
Actualitzat
TEMA:
Ada Colau

Expliquen els qui han coincidit últimament amb la vicepresidenta Yolanda Díaz que ella defensa, sempre amb un somriure, la necessitat d'un nou tipus de lideratge a la política espanyola. Un lideratge femení que es noti en les formes: no es tracta de derrotar l'adversari, sinó de convèncer-lo, pactar i assegurar que els acords perdurin en el temps.

Un lideratge que contrasti amb la duresa i el personalisme de Pablo Iglesias.

Patrycia Centeno: 'Yolanda Díaz és una gran estratega de la indumentària'
Yolanda Díaz encara no ha anunciat formalment la seva candidatura

La cara visible d'Unides Podem al govern espanyol -ella milita al Partit Comunista d'Espanya- està cridada a liderar la candidatura d'aquest espai polític a les properes eleccions espanyoles. Tot apunta que la seva intenció és construir un front ampli, que superi la marca electoral dels morats, desgastada després de l'últim cicle electoral, fins al punt que les eleccions a Madrid van precipitar l'adéu del líder.

En fase d'escolta

Dissabte, Díaz participarà en un acte a València amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la vicepresidenta de la Generalitat valenciana i líder de Compromís, Mònica Oltra, i Mónica García, portaveu de Més Madrid a l'Assemblea Madrilenya i mà dreta d'Iñigo Errejón, entre d'altres.

Pla americà de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la vicepresidenta tercera, ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, visitant els barris del Besòs. Imatge del 2/6/2021 (horitzontal)
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, compartirà acte polític amb Yolanda Díaz a València.

Serà el punt de partida d'un nou projecte polític plurinacional, d'esquerres i encapçalat per dones? En un paisatge polític tan masculinitzat, la fotografia que es veurà aquest dissabte és rellevant i marca distàncies amb el passat més recent d'Unides Podem (ara està lidera per Ione Belarra).

De l'escenari que s'obre, n'ha parlat la portaveu dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, en una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio":

"Ella insisteix molt que està en una fase d'escolta, que això va més enllà dels partits. No estem parlant d'una unió de partits, sinó d'un espai polític permeable. Yolanda Díaz té una gran capacitat d'il·lusionar persones que ara no militen a cap partit."

De moment, ningú verbalitza que l'acte de dissabte sigui el tret de sortida d'una cosa nova, però es llegirà amb lupa i entre línies tot el que s'hi digui. En una entrevista a La Vanguardia, l'amfitriona de la trobada, Mònica Oltra, ja adverteix: "Si la dreta concentra el vot, és obvi que l'esquerra s'ho haurà de plantejar".

Errejón i els egos

No serà fàcil superar les tensions dels últims anys entre els diferents partits cridats a sumar esforços en aquesta hipotètica proposta. L'interrogant més important és saber si l'adeu d'Iglesias i el nou estil de lideratge de Díaz aconsegueix atraure Més País i superar les diferències que van provocar el trencament entre Errejón i el seu antic amic.

En una entrevista a la Cadena Ser, la vicepresidenta ja ha advertit que si s'imposen els personalismes, amb ella no hi comptin.

"No crec que això es tracti d'una suma de partits ni d'egos. I sé que això que dic pot generar malestar. No crec en les individualitats i començo per mi mateixa. Això no és un projecte de Yolanda Díaz. I estic envoltada d'egos."

Aval dels sondejos d'opinió

De moment, els estudis d'opinió semblen avalar el to i el fons de Díaz, que té com a bandera principal la derogació de la reforma laboral del PP. Segons el CIS del mes d'octubre, supera en valoració Pedro Sánchez: 4,8 davant del 4,4 del president espanyol.

Quan es demana qui es prefereix com a president, fins a un 16% dels qui asseguren haver votat el PSOE ara fa dos anys, el 2019, aposten ara per Díaz.

Patrycia Centeno: 'Yolanda Díaz és una gran estratega de la indumentària'
Pedro Sánchez genera més rebuig entre els votants de la dreta que no pas Díaz (EFE)

Qui va ser el principal assessor de Sánchez, Iván Redondo, ja ha deixat escrit que Díaz genera 20 punts menys de rebuig que el líder del PSOE entre els votants de la dreta. I per guanyar eleccions, recorda, és important mobilitzar els teus... però no activar els altres. Una altra diferència clau entre Díaz i Iglesias.

Les eleccions, si no hi canvis, el 2023.

 

 

 

ARXIVAT A:
Ada Colau Unides Podem
Anar al contingut