Es vol transformar el sèrum que es perd quan es fabriquen formatges en begudes energètiques
Catalunya migdia

Xerigot: el sèrum de llet de cabra que pot convertir-se en beguda energètica

Una empresa de Moià i l'IRTA busquen noves maneres de reciclar el producte que es perd quan es fan formatges

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Redactora d'informatius especialista en emergència climàtica i medi ambient

@montsepoblet
Actualitzat
TEMA:
Alimentació

L'IRTA, l'Institut d'indústries Agroalimentàries de Catalunya, i les formatgeries Montbrú estan buscant una fórmula per convertir en beguda energètica i quèfir el sèrum de la llet de cabra que es genera quan es fan formatges. Ara es porta a plantes de residus o es fa servir per alimentar bestiar.

El xerigot podria acabar sent una beguda energètica o quefir (Montse Poblet / Catalunya Ràdio)

Anualment, a l'estat espanyol es generen 300.000 tones d'aquest sèrum d'alt valor nutritiu, conegut com a xerigot, que moltes formatgeries acaben considerant residu. Si no generen prou volum, a les granges no els els surt a compte anar-lo a recollir i o bé el tiren a les basses de purins o el porten a les plantes de tractament de residus.

No és el cas de la fàbrica de Montbrú, a Moià, on cada dia generen uns 10.000 litres de xerigot que aprofiten en una granja de porcs de Lleida. 

"Tot el xerigot que es va escorrent en el procés de producció dels formatges va a parar a un dipòsit que ens venen a recollir per a alimentació animal. Quan el camió arriba a la granja, és una festa. Els porcs passen de menjar pinsó sec a devorar el xerigot que és com si els donessis una ampolla de cava." 

Martí Pedrissa, "fromagelier" de Montbrú, descriu amb entusiasme les propietats d'aquest subproducte que regalen a la granja de porcs, però ens confessa que darrere l'encàrrec que han fet a l'IRTA hi ha una preocupació mediambiental pel que suposa aquesta solució. 

"Per nosaltres és un problema. El nostre projecte és tenir un cercle tancat amb granges pròpies amb animals en llibertat i estem treballant per no generar cap tipus de residus. El xerigot no ens genera cap despesa però hi ha un camió venint aquí cada dos dies des de Lleida per recollir això i genera despesa i emissions."

A la fàbrica Montbrú es generen cada dia 10.000 litres de xerigot (Montse Poblet / Catalunya Ràdio)

Els tècnics de l'IRTA els estan buscant una solució que passarà per convertir el xerigot en una beguda energètica i en quefir.

Brigitte Martinez és la responsable del projecte.  

"La nostra idea és que sigui una beguda apta per beure en qualsevol moment i que porti tots aquests nutrients que actualment no s'estan aprofitant." 

Més enllà d'aquest projecte, l'IRTA també col·labora amb un projecte internacional per evitar els danys que el xerigot pot provocar al medi natural. Entre els països que assesssoren hi ha Egipte, on encara avui es llença tot aquest subproducte làctic al Nil.

Les seves sals i matèria orgànica fan créixer les algues i això provoca que hi hagi una putrefacció que mata els peixos i arriba al mar en forma d'una contaminació massiva. 

ARXIVAT A:
Alimentació Crisi climàtica Medi ambient
Anar al contingut