WhatsApp endarrereix els canvis en la política de privacitat, però no et volia robar fotos
WhatsApp ajorna els canvis en les condicions d'ús i no suspendrà comptes el 8 de febrer
Fets o fakes

WhatsApp endarrereix els canvis en la política de privacitat, però no et volia robar fotos

L'advocat expert en protecció de dades Víctor Roselló assegura que la nova política manté els missatges encriptats però alerta dels usos comercials

Georgina Garcia, Mariona CostaActualitzat

WhatsApp ha fet marxa enrere i ha endarrerit la nova política de privacitat arran de la pèrdua de milions d'usuaris. Havia d'entrar en vigor a partir del 8 de febrer, però ho han posposat fins al 15 de maig després que moltes persones hagin deixat de confiar en l'aplicació per por de perdre el control sobre les seves dades. I és que en les últimes setmanes s'han fet virals missatges com aquest on s'assegura que WhatsApp farà servir les nostres fotos i missatges.

Des de "Fets o fakes" hem confirmat que aquest missatge és fals. Segons assegura l'advocat expert en protecció de dades Víctor Roselló, la nova política de privacitat de WhatsApp afegeix condicions addicionals per fer servir les nostres dades, però sempre amb finalitats comercials, mai en la línia del que diu aquest comunicat.

"Aquest missatge és un engany. Les fotos no les poden utilitzar. WhatsApp ja va canviar fa un temps i ara els missatges són encriptats de punt a punt i només té accés a la imatge qui la fa i qui la rep. WhatsApp només té una llicència per fer la part tècnica."

Utilitzar dades amb finalitats comercials

Ara bé, hem investigat més sobre la nova normativa de WhatsApp i és cert que permet accedir a informació sobre les nostres dades per compartir-la amb la resta d'empreses del grup Facebook.

"Sí que és cert que les noves condicions d'ús de WhatsApp representen una pèrdua de control per part dels usuaris sobre les seves dades perquè es poden fer servir a les més de 80 empreses del grup Facebook amb fins comercials."

Per tant, si bé el missatge viral és fals (WhatsApp no accedeix a les imatges ni als missatges), sí que podrà fer servir les nostres dades per a usos comercials.

WhatsApp vs. Telegram o Signal

Davant d'aquesta situació, la setmana passada les descàrregues de l'aplicació van caure un 14% i, en canvi, les de Telegram i Signal van augmentar. Signal (desenvolupada sense ànim de lucre) ha aconseguit 9 milions d'usuaris nous en l'última setmana i Telegram (de programari lliure) va rebre 25 milions de descàrregues i va superar els 500 milions d'usuaris actius.

En declaracions al programa "Revolució 4.0" de Catalunya Ràdio, el professor i expert en innovació tecnològica Enrique Dans assegura que Telegram està creixent molt perquè WhatsApp s'està aprofitant dels usuaris, que cada cop en són més conscients.

"WhatsApp i Facebook estan cometent excessos. Han normalitzat el fet que algú estigui escoltant tot el que diem per vendre la informació al millor postor. Ho estan fent sense límits ni controls, sense principis morals."

Arran de la polèmica, WhatsApp s'ha vist obligat a fer un comunicat on assegura que els missatges seguiran encriptats i que "l'actualització no expandeix" la seva capacitat de compartir dades amb Facebook. També assegura que els canvis no afecten les converses privades.

Quines de les nostres dades es queda WhatsApp?

Encara que les converses continuïn sent privades, Whatsapp sí que té accés a dades nostres. Es tracta d'informació com l'hora en què fem servir l'aplicació, quan estem online i quan no, amb qui parlem, cada quant fem servir l'aplicació... També recull el nostre número de telèfon i el de tots els nostres contactes amb WhatsApp. A més, registren dades com el tipus de mòbil que tenim, la bateria, la ubicació o l'adreça IP.

Quina novetat té la nova política de privacitat?

Per als europeus, realment no comporta gaires novetats, perquè la política de privacitat de la Unió Europea és molt estricta. Segons els experts consultats per "Fets o fakes", la nova política de privacitat no representa grans canvis perquè des de fa temps WhatsApp ja accedeix a les nostres dades, però ara ho posa sobre el paper i demana el consentiment dels usuaris.

A grans trets, es podria resumir dient que WhatsApp podrà compartir informació amb empreses del grup Facebook i també amb proveïdors de serveis de tercers. Per exemple, si fem un pagament a través de WhatsApp, una opció que serà operativa en alguns països, però no a Espanya.

Consulta tots els "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40.

ARXIVAT A:
WhatsApp
Anar al contingut