La xarxa social té 90 milions d'usuaris.
Catalunya migdia

Milions de lectors a Wattpad, la plataforma que publica el que escriuen els joves

La xarxa social de lectors i escriptors té 90 milions d'usuaris i la majoria tenen entre 13 i 30 anys

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Camps Puigantell

Redactora d'informatius especialitzada en literatura

@MontseCampsP
Actualitzat

Wattpad triomfa fa temps, però ara està arribant al sostre. En són exemples Pol Ibáñez, autor de "Volveré a verte", i Judith Espígol, autora de "Million reasons", que s'han convertit en dos dels joves escriptors amb més èxit i que, gràcies a aquesta eina online, han aconseguit que els seus llibres es publiquin en paper.


Què és Wattpad?

És una plataforma de lectura social en línia que es va crear al Canadà el 2006. Serveix per llegir i publicar llibres i és molt útil sobretot per als autors novells, que de manera fàcil poden publicar el seu primer llibre.

Els lectors que busquen novetats també tenen allà un aparador que no s'acabaran mai, perquè poden accedir a milers de llibres electrònics. Més de 90 milions de persones fan servir la plataforma i dediquen més de 23.000 milions de minuts al mes a llegir diferents històries.

A més, trenca barreres perquè els usuaris es poden connectar amb els seus escriptors favorits. És gratuïta, tot i que recentment la plataforma ha afegit un sistema de pagament amb "coins" per poder desbloquejar alguns llibres.

Judith Espígol i Pol Ibáñez, dos autors que han triomfat a Wattpad


Primera novel·la original en català a Wattpad

La barcelonina Judith Espígol, de 21 anys, va començar a escriure als 13 anys, i als 15 es va registrar a la plataforma Wattpad, on va publicar la seva primera trilogia en català, anomenada "Reasons".

Aquesta història d'adolescents, situada en un institut de Miami Beach, suma més de 200.000 lectures a la plataforma. L'èxit ha sigut tan gran que Grup 62 acaba de publicar la primera part, que es titula "Million reasons", amb el segell Fanbooks. És la primera novel·la original en català a Wattpad, com ha explicat al programa "Els experts" d'iCat.

"Wattpad dona molta llibertat. És una plataforma on tu escrius i ho penges. Si a la gent li agrada, bé. I si a la gent no li agrada, no es dedicarà a llegir-s'ho. Tens llibertat d'expressió totalment."

Wattpad: la plataforma que ho peta entre els joves
A Wattpad hi ha milers de llibres


Més d'un milió de lectures

Però no és l'única autora que acaba de publicar en llibre físic. Pol Ibáñez, de 18 anys, va compartir la seva primera història a Wattpad als 15 anys. "Volveré a verte" té un milió i mig de lectures i al gener va arribar en format físic a Crossbooks.

És una història juvenil centrada en Luke, que inicia un viatge d'autodescobriment després que la seva vida faci un gir inesperat.

"Molta gent comença a Wattpad i després llegeix llibres publicats. És el cas de "Boluveard" de Flor M Salvador, que va ser un boom a TikTok. Molts van començar a llegir una escena allà, clicaven likes, i anaven a Wattpad per acabar-lo de llegir. I a partir d'aquí llegien altres llibres i després fan el pas a llibres publicats."

El cas més emblemàtic de joves que han aconseguit la fama a Wattpad és la nord-americana Anna Tod, autora d'"After", una sèrie de llibres per a adolescents que ha estat traduïda a 35 idiomes i s'ha adaptat al cinema. També la veneçolana Ariana Godoy, autora del llibre "A través de mi ventana", publicat per Alfaguara, un èxit a Wattpad que també s'ha adaptat a Netflix.

El mòbil és el dispositiu més usat per llegir en aquesta plataforma


Diferents maneres de llegir: el mòbil és el rei

Wattpad ha creat una gran comunitat de lectors que se senten que formen part d'una mateixa cosa. I s'hi pot accedir en qualsevol moment.

El que ofereix es pot llegir en tauletes i ordinadors, però molts lectors ho fan a través del mòbil, com el mateix Pol Ibáñez.

"Ara ja llegeixo en llibre físic però si viatjo Wattpad va molt bé. I ho faig al mòbil perquè llegeixes molt fàcilment, no faig servir tauleta."

La plataforma també incideix en la manera d'escriure, perquè són novel·les amb capítols curts, molts diàlegs i que es publiquen per entregues.

Molts són llibres romàntics o de fantasia i també n'hi ha amb component eròtic. Pel fet de ser online, tothom pot opinar i compartir inquietuds i gustos, i aquesta és segurament la clau d'aquest fenomen.

L'entusiasme dels editors

L'èxit de Wattpad és alhora un baló d'oxigen per a la indústria del llibre i un regal de valor incalculable pel que suposa en la incorporació dels joves a la lectura, segons deia a Catalunya Ràdio el president del gremi d'editors de Catalunya, Patrici Tixis:

"Una de les raons perquè la lectura dels joves ha crescut és precisament gràcies a plataformes com aquesta."

"Ens ajuden a la difusió del llibre i a descobrir nous lectors i nous escriptors, perquè moltes històries que comencen al Wattpadd es converteixen després en llibres."

Tixis admetia que la presència del català a la plataforma està d'acord amb el nombre de parlants i lectors i, per tant, per sota del castellà, que alhora, diu "està per sota de l'anglès".

Tot i això diu que les dades són molt esperançadores i que el creixement del consum de llibres entre els més joves "ens porta a una societat més avançada".

 

Anar al contingut