Violència masclista a Catalunya: cada cop més jove
1 de cada 5 infants és víctima de violència sexual, segons el Consell d'Europa
Catalunya migdia

Violència masclista a Catalunya: cada cop més jove

La meitat de les víctimes de violència de gènere a Catalunya són dones menors de 20 anys, segons denuncia Save The Children

Enllaç a altres textos de l'autor

Miquel Jarque

Redactor d'informatius especialitzat en temes policials

@miqueljarque
Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

Noves senyals d'alarma entre els adolescents.

La meitat de les víctimes de violència de gènere a Catalunya són dones menors de 20 anys, segons un informe de  Save The Children. L'ONG constata, a més, un augment preocupant de les xifres i que les parelles adolescents normalitzen les actituds masclistes.
 

La Carla, per exemple, és una jove que ara té 20 anys, però va patir violència masclista dels 13 als 15. Anys després, ha accedit a explicar els maltractaments que va rebre de qui era el seu company sentimental. Ella, com moltes altres adolescents, va patir agressions físiques:

"M'agafava molt fort de les cames o dels braços i m'hi feia blaus. De vegades m'escopia, o em mossegava, coses així."

I també psicològiques, és a dir, de control personal:

"No em deixava portar pantalons curts o ajustats sense una jaqueta per sobre. També s'inventava coses de les meves amigues per què em pensés que no eren de fiar... volia que em distanciés d'elles perquè només li fes cas a ell."

Només durant el tercer trimestre del 2020, 21 menors han estat detinguts per violència masclista en l'àmbit de la parella (Save The Children)

La Carla ha demanat ja tres vegades a la justícia l'allunyament de la seva parella. Encara no ho ha aconseguit. Aquesta és una mostra que la violència masclista s'enquista en els adolescents, tal com detalla també l'informe de Save the Children.
 

Antoni Pérez, director de l'ONG Save the Children a Catalunya, reclama una doble mirada, com a infants i com a dones, i per això demana mitjans per afrontar-ho:

"Necessitem més recursos, però que siguin integrats i, sobretot, ben dotats. Encara cal fer molta feina."

A Catalunya, durant el 2019, es van presentar 1.009 denúncies de violència sexual contra nens i nenes (Save The Children)

Un de cada cinc adolescents és negacionista de la violència masclista

L'informe constata que només un terç dels nois joves de 15 a 29 anys identifica com a violència el control digital, mentre un 20% dels enquestats directament nega l'existència de la violència masclista i diu que és un "invent ideològic".

Save The Children demana millorar la informació entre els joves fent servir les xarxes socials i també crear campanyes d'educació sexual i afectiva als Instituts.

Hi ha qui diu que com més se'n parla, més passa. Doncs no: com més se'n parla, afortunadament, més casos surten a la llum.

ARXIVAT A:
Violència masclista
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut