Una cinquantena de víctimes mortals pel temporal dels Estats Units
La ciutat de Buffalo colgada per la neu (Reuters/Brendan McDermid)
Catalunya migdia

Una cinquantena de víctimes mortals pel temporal dels Estats Units

La neu i les baixes temperatures paralitzen el nord-est del país, que viu el sisè dia del temporal àrtic

Buffalo és la segona ciutat més gran de l'estat de Nova York i la més afectada pel temporal Elliot. Més de la meitat de les víctimes mortals han estat en aquesta ciutat, on la vida encara és molt difícil, tot i la lleugera millora de les condicions meteorològiques de les últimes hores.

La vida quotidiana, en suspens

El rastre de víctimes mortals s'ha duplicat a Buffalo i en altres punts de l'estat en poques hores. El fred i la neu han provocat la mort d'una cinquantena de persones a tot el país, la meitat a l'estat de Nova York.

Algunes han mort dins del cotxe; d'altres, colgades per la neu. També hi ha hagut qui ha mort d'un atac de cor mentre intentava retirar la neu del carrer o de casa seva.

Una cinquantena de víctimes mortals pel temporal dels Estats Units
Buffalo vista des de l'aire (Reuters/Mostofa Ahsan)

El temporal Elliot és un dels més greus de la història recent dels Estats Units. Les temperatures han arribat als 50 graus sota zero. Ara van pujant de mica en mica i per a avui s'espera que freguin els 30 sota zero, segons els meteoròlegs.

Buffalo és una ciutat totalment intransitable. La principal activitat dels equips d'emergència se centra a netejar la neu acumulada, que els està dificultant molt la seva tasca. Tenen molts problemes per rescatar les persones atrapades als seus vehicles o fer arribar menjar a les persones que s'han quedat aïllades a casa seva, sovint sense llum ni calefacció des de divendres.

El temporal del segle

Les autoritats alerten que l'episodi encara no es pot donar per acabat. Encara s'espera una nevada que pot deixar uns 30 cm de gruix. Per això avisen que continua sent molt perillós sortir de casa.

Una cinquantena de víctimes mortals pel temporal dels Estats Units
Els equips d'emergència de l'estat de Nova York tenen moltes dificultats per treballar (Reuters/Brendan McDermid)

L'estat de Nova York està acostumat al fred i les tempestes, però aquest temporal els supera, amb temperatures polars i metres de neu durant tot el cap de setmana de Nadal.

La governadora de l'estat de Nova York, Kathy Hochul, nascuda precisament a Buffalo, ha dit que aquest és clarament el temporal del segle:

"Aquesta és una guerra amb la Mare Natura. Ens ha atacat amb tot el que té. Aquesta serà la tempesta més devastadora de la història, i Buffalo té una història molt convulsa de moltes batalles, de lluitar contra moltes tempestes."

El president nord-americà, Joe Biden, ha ofert tota l'ajuda necessària a l'estat de Nova York i ha aprovat un pla federal d'ajudes d'emergència.

Milers de vols anul·lats

En aquestes dates nadalenques, molts nord-americans viatgen als seus llocs d'origen o allà on hi ha la seva família. Aquest any n'hi ha hagut milions que no ho han pogut fer.

Molts han hagut de renunciar a agafar el cotxe perquè la tempesta ha fet les carreteres impracticables. D'altres que tenien previst agafar un avió s'han quedat a terra.

Una cinquantena de víctimes mortals pel temporal dels Estats Units
Carreteres i aeroports totalment impracticables a l'estat de Nova York (Reuters/New York National Guard)

El temporal ha provocat un gran caos als aeroports afectats. Més d'11.000 vols s'han cancel·lat a tot Estats Units i s'espera que se n'hagin d'anul·lar uns 3.000 més pel cap baix, ja que les condicions meteorològiques, encara que millorin una mica, continuen sent perilloses per viatjar.

Tot i que el focus del temporal és al nord-est dels Estats Units i a la zona dels Grans Llacs, a la frontera amb el Canadà, les baixes temperatures, provocades per una onada d'aire polar, han arribat fins a la frontera amb Mèxic.

Tempestes també al Japó

Un temporal de neu i fred també ha afectat el Japó, on 18 persones han mort i més d'un centenar han quedat ferides. La tempesta, que ja fa 10 dies que dura, ha acumulat fins a dos metres de neu en menys de 24 hores en algunes zones.

La majoria de les víctimes han mort mentre miraven de retirar la neu de les teulades o per intoxicació de monòxid de carboni quan feien foc per intentar escalfar-se, ja que s'havien quedat sense electricitat per fer anar la calefacció.

Una cinquantena de víctimes mortals pel temporal dels Estats Units
El Japó també viu una tempesta polar (Reuters/Kyodo)

Les autoritats recomanen anar amb compte a l'hora de retirar la neu i demanen que aquesta feina no la faci una persona sola, sinó que estigui acompanyada.

El temporal, que encara ha de durar uns dies més, afecta especialment la zona nord de l'arxipèlag, on hi ha talls de llum i han quedat tancats els transports en tren i alguns aeroports.

Anar al contingut