L'assaig demostra la seguretat i eficàcia d'utilitzar un virus modificat contra el càncer de pàncrees
Catalunya migdia

Un virus modificat aconsegueix reduir tumors de pàncrees incurables

S'utilitza una estratègia innovadora que combina la quimioteràpia habitual amb un virus modificat genèticament perquè ataqui els tumors

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc

Científics de l'Institut Català d'Oncologia i de l'IDIBELL han demostrat en un assaig clínic la seguretat i l'eficàcia d'una nova teràpia contra el càncer de pàncrees metastàtic o molt avançat basada en un virus oncolític.

Aquests virus són adenovirus del refredat comú modificats genèticament per reconèixer i atacar les cèl·lules tumorals. Es tracta d'un tipus d'immunoteràpia innovadora amb un gran recorregut en el tractament contra el càncer.

La combinació del virus oncolític i la quimioteràpia és segura i eficaç contra el càncer de pàncrees. (wikimedia)

En aquest cas el que han fet és combinar el virus amb la quimioteràpia habitual en el tractament d'aquests tumors.

Seguretat i eficàcia

En un assaig en fase 1 amb una quarantena de pacients, els investigadors han demostrat que la teràpia és eficaç i segura, com explica el cap de la investigació i director de l'ICO, Ramón Salazar.

"En els malalts als quals hem administrat el virus i al cap d'uns dies la quimioteràpia estàndard hem vist un 50% de reducció tumoral i tots eren pacients amb càncer avançat de pàncrees."

Aquests investigadors pensen que els resultats són molt esperançadors i més tenint en compte que els càncers de pàncrees són en aquests moments uns dels tumors de pitjor pronòstic.

"Estem parlant de malalts amb càncer de pàncrees metastàtic o localment avançat i incurable, que tenen, lamentablement, una esperança de vida molt curta.

I en aquests pacients haver aconseguit un 50% de reduccions significatives, és a dir, més del 30% de reducció del volum global tumoral, és molt encoratjador."

La nova teràpia aconsegueix una reducció tumoral del 50%. (Wikimedia)

Un virus desenvolupat a Catalunya

L'adenovirus utilitzat en el tractament és l'oncolític  VCN-01, un adenovirus del refredat modificat i desenvolupat a l'ICO i a l'IDIBELL.

És propietat de l'empresa VCN Biosciences, start-up sorgida de l'IDIBELL, i, a diferència d'altres d'aquest tipus, el VCN-01 aconsegueix arribar als tumors i també trencar la capa que envolta les cèl·lules tumorals perquè incorpora dues modificacions més.

"Amb una administració intravenosa, el virus és capaç de superar el pas pel fetge i arribar fins al tumor. Després incorpora una altra modificació genètica que li permet estovar l'àcid hialurònic, que és el que fa que els tumors de pàncrees siguin tan durs."

Això provoca dos efectes: facilita l'acció de la quimioteràpia i també estimula el sistema immunitari contra el tumor.

"És molt interessant perquè tenim l'evidència que aconseguim promoure una resposta immunològica i alhora fem que la quimioteràpia arribi més bé al tumor."

"Hem vist realment que el virus arriba al tumor, es duplica, fa esclatar les cèl·lules i també provoca que hi arribin limfòcits perquè deixa exposats els antígens tumorals, que llavors ja poden ser detectats pel sistema immunitari."

El virus facilita l'acció de la quimioteràpia i activa el sistema immunitari. (labiotech.eu)

A més, és un tractament que no té més efectes secundaris a banda dels de la quimioteràpia, ja que l'administració del virus només provoca una lleugera pujada de les transaminases i una mica de febre.

Nous assajos i possible aprovació en 3 anys

Els responsables de l'estudi tenen previst començar ara un assaig més ampli en fase 2 per confirmar l'eficàcia de l'estratègia i després un altre en fase 3 amb un total d'entre 200 i 300 pacients.

El tractament és intravenós i aviat començaran assajos amb més pacients. (Wikimedia)

I també podrien començar assajos per utilitzar aquesta estratègia en càncers de pàncrees en fases inicials per intentar millorar els actuals índexs de curació d'un dels tipus de tumor de més mal pronòstic.

"Si obtenim bons resultats en estadis més inicials de la malaltia, seria possible que aquest medicament ajudés també a millorar els nivells de curació d'una malaltia que té molt poca curabilitat."

La previsió és que, si els resultats dels pròxims assajos també són positius, la nova teràpia es pugui aprovar en un termini màxim de 3 anys.

ARXIVAT A:
SalutCàncerCiència
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut