Un fàrmac pot tenir efectes contraris en homes i dones?
Per primer cop, un estudi constata que un medicament funciona d'una determinada manera en els individus mascles i de la manera oposada en les femelles
Un fàrmac pot tenir efectes contraris en homes i dones?
Un fàrmac pot tenir efectes contraris en homes i dones?
Per primer cop es demostren efectes contraris d'un fàrmac en funció del sexe
Catalunya migdia

Un fàrmac pot tenir efectes contraris en homes i dones?

Per primer cop, un estudi constata que un medicament funciona d'una determinada manera en els individus mascles i de la manera oposada en les femelles

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Investigadors catalans

Cada cop més queda palès que les dones estan infrarepresentades en els assajos clínics i que això repercuteix negativament en l'atenció sanitària que reben. Una investigació de l'Institut de Neurociències (INc) de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), reforça aquesta constatació. Per primer cop s'ha demostrat que un fàrmac per a la memòria té efectes oposats en funció del sexe. L'estudi està publicat a la revista Nature Comunications.

El sexe determina l'efecte del fàrmac

La investigació s'ha fixat en un fàrmac ja existent, l'Osanetant, que modifica la memòria de la por en patologies associades a vivències traumàtiques, com l'estrès posttraumàtic i les fòbies. El medicament s'ha provat en ratolins mascles i femelles per veure si en aquests casos es reduïa la por. Efectivament, en el cas dels ratolins mascles el fàrmac redueix la capacitat de recordar esdeveniments traumàtics, però en els ratolins femelles, l'efecte és el contrari: augmenta la memòria de l'episodi.

En altres fàrmacs relacionats amb la memòria ja s'havia demostrat que en un sexe funcionen i en l'altre no, però és el primer cop que es demostra que un medicament té efectes oposats en funció del sexe. Els responsables de l'estudi creuen que es tracta d'un descobriment important perquè aquesta oposició per sexes es podria donar en altres medicaments, tal com ha explicat a Catalunya Ràdio l'investigador de l'ICREA, la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, Raül Andero, responsable de la investigació:

"És molt rellevant perquè ens ve a dir que si s'ha trobat un fàrmac que fa coses oposades és probable que passi el mateix amb medicaments que hi ha a la farmàcia. No ho sabem perquè no s'ha mirat quin efecte tenen en les dones."

Les hormones són la clau

L'efecte oposat segons el sexe s'explica perquè el fàrmac interactua amb els receptors neuronals de dues hormones sexuals: la testosterona en els mascles i els estrògens en les femelles. En aquest cas, a més, s'ha vist que el fàrmac no actua de la mateixa manera segons el cicle de la femella i que, en determinats moments, pot no tenir cap efecte.

Un fàrmac, pot tenir efectes contraris en homes i dones?
Els científics demanen més presència femenina en els assajos clínics (Unsplash)

Per tot plegat, aquests investigadors recomanen que s'incloguin més dones en els estudis clínics, que s'analitzi més a fons el comportament dels fàrmacs en homes i dones, i que es tingui en compte la importància dels cicles menstruals i dels nivells d'hormones sexuals de cada individu.

"La medicina està pensada per a l'home i aquest article el que està dient és que cal no només diferenciar entre homes i dones, sinó anar cap a una medicina personalitzada, que pot dependre de les hormones."

El descobriment també suposa que per primera vegada s'ha trobat un fàrmac per a la memòria que pot tractar trastorns diferents segons si l'afectat és un home o una dona. Per exemple, seria útil en un home que hagués tingut un accident perquè disminuiria el trauma, o en una dona després d'una teràpia positiva per fixar més els beneficis del tractament psicològic.

 

ARXIVAT A:
SalutInvestigadors catalans

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut