Un document de Salut que conté una llista de malalties greus no les atribueix a les vacunes
Fets o fakes

Què en sabem d'un document de Salut sobre vacunes, que menciona malalties greus?

Una nota oficial però interna ha corregut per xarxes estenent la preocupació sobre possibles efectes secundaris de les vacunes Covid

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Aquesta setmana ha començat a córrer per WhatsApp un document intern elaborat per la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut en el qual hi apareix una llarga llista d'afectacions i malalties greus alhora que hi apareix un títol referit a les vacunes contra la Covid.

Aquesta coincidència entre malalties greus i vacunes en un mateix document ha portat algunes persones a pensar que el Departament de Salut reconeixia com a efectes secundaris de la vacuna afeccions tan greus com "fallida cardíaca", "mort sobtada", "convulsió generalitzada", "paràlisi facial de Bell", "tromboembòlies", "hemorràgies" o fins i tot "Covid-19 augmentada després de la immunització".

Què és aquest document?

Per bé que es tracta d'un document real (titulat "Programa de Targeta Groga i vacunes de la Covid-19. Què cal notificar?"), la realitat és que és un document intern i, per tant, no destinat al públic general sinó només a l'especialitzat.

El Departament de Salut l'ha enviat a col·legis de metges, de farmacèutics i diverses agències de Salut per demanar que només es notifiquin efectes secundaris a les vacunes com els que s'han descrit en aquesta llista. És a dir, efectes greus i infreqüents no detectats fins ara enlloc del món.

En aquest document, en cap cas el Departament de Salut afirma o admet que aquestes malalties llistades siguin efectes secundaris descrits, que n'hi hagi casos o que s'hagi demostrat que les vacunes contra la Covid provoquin efectes tan greus.

Per què s'emet aquest document?

L'administració de Salut compta amb el web Targeta Groga en la qual un ciutadà o un professional de la salut qualsevol pot notificar efectes secundaris que hagi detectat després de prendre o d'administrar un medicament. 

Durant els darrers dies, després de començar a administrar les vacunes de Covid, en aquest sistema s'ha detectat una allau de notificacions d'efectes secundaris lleus, que segons Salut informaven de "reaccions conegudes en el Centre de Farmacovigilància de Catalunya i que coincideixen amb les dades recollides en les fitxes tècniques de les vacunes i amb els assajos clínics realitzats".

És a dir, que molts professionals estaven notificant els mateixos efectes secundaris lleus que s'han explicat arreu. 

Aquesta allau ha saturat el sistema Targeta Groga i hi ha provocat "una gran distorsió en el sistema de farmacovigilància", com expliquen des de Salut a "Fets o fakes"

"Cada notificació rebuda s'ha de revisar d'una per una. És a dir, que s'està fent un ús del sistema per al qual no està pensat. El sistema està pensat per detectar allò desconegut i el gran volum generat distorsiona poder fer una investigació correcta." 

Segons el Col·legi de Metges, que està entre els receptors d'aquesta notificació, aquesta allau de notificacions de casos lleus podria provocar que es passés per alt un efecte realment estrany i per això es demana als professionals, tant de farmàcia com sanitaris, que només notifiquin els casos greus, si els trobessin

Segons el Departament de Salut, l'escrit no va més enllà del que recomanen totes les administracions sanitàries, tant les espanyoles com de la Unió Europea. 

Des del Col·legi de Farmacèutics expliquen també a "Fets o fakes" que aquesta mena de notificacions són habituals.

Consulta tots els "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
VacunesSalutCoronavirus Covid-19
Anar al contingut