Un de cada deu pacients amb danys al cor per la covid ha de tornar a l'hospital
Mal pronòstic per als malalts amb afeccions cardíaques a causa de la covid (Pixabay / Jackmac34)
Catalunya migdia

Un de cada deu pacients amb danys al cor per la covid ha de tornar a l'hospital

Un estudi d'investigadors catalans proposa analitzar els marcadors cardíacs de les persones ingressades per poder fer-ne un seguiment més acurat mentre són a l'hospital i quan ja tenen l'alta

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc

El SARS-CoV-2 pot provocar danys en el miocardi en persones amb patologies prèvies, com hipertensió arterial, insuficiència renal crònica o insuficiència cardíaca. Els pacients afectats per aquesta seqüela de la covid tenen més mal pronòstic que els que no la pateixen, fins a un any després de la infecció.

Aquesta és la principal conclusió d'un estudi dirigit per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i publicat a la revista Journal of Clinical Medicine. Andrea Izquierdo, investigadora que ha participat en la recerca, hi posa xifres.

"Un 12% dels pacients que tenien troponines positives reingressaven més i es morien més davant de l'1% dels que les tenien negatives. El dany miocàrdic, doncs, és un marcador de mal pronòstic, també a llarg termini."

Les troponines són unes proteïnes que s'alliberen quan hi ha un dany en el múscul cardíac, el miocardi. Els investigadors han estudiat l'evolució de 86 pacients de covid que havien ingressat a l'Hospital del Mar de Barcelona i al Joan XXIII de Tarragona amb alts nivells de troponines i els van comparar amb un altre grup de 86 pacients, també hospitalitzats, però sense aquest problema. Els dos grups eren equivalents en edat i sexe.

Entre els pacients del primer grup, amb problemes al cor, el 12% van haver de tornar a l'hospital durant el primer any després de la infecció, i un d'ells va morir. Entre els pacients sense aquestes afectacions, només l'1,2% va tornar a reingressar i no hi va haver cap defunció.

"Amb aquestes dades hem vist que els pacients que tenien aquest dany cardíac eren més fràgils i tenien una infecció més greu. Són pacients que els costa més recuperar-se del tot i per això, durant el primer any, tendeixen més a reingressar a l'hospital."

La conclusió a què han arribat els investigadors és que el dany cardíac no només marca una evolució pitjor de la malaltia sinó també un agreujament de la salut del pacient un cop rep l'alta.

En conseqüència, diu Andrea Izquierdo, cal detectar els nivells de troponina quan un pacient amb covid arriba a l'hospital.

"Un pacient que té aquest marcador elevat ja t'indica que n'hem de tenir més cura perquè potser ingressarà a l'UCI o potser es morirà. És, doncs, un marcador que ens pot orientar i guiar mentre és a l'hospital, però també en el seguiment posterior."

Fer aquest control és fàcil i econòmic, i pot evitar problemes futurs.

"Les troponines són un marcador que es demana molt a urgències. Està molt a l'abast i és barat. Si això es fa de forma rutinària en els pacients que ingressen amb covid, podem orientar-nos en el maneig intrahospitalari i també de cara a l'alta."

Un altre estudi fet al principi de la pandèmia situava entre un 20 i un 30% el percentatge de malalts de covid-19 que desenvolupen dany cardíac vinculat a la infecció.

 

Anar al contingut