La taula de negociació amb les delegacions d'Ucraïna i Rússia (Ministeri d'Exteriors de Bielorússia)
La taula de negociació amb les delegacions d'Ucraïna i Rússia (Ministeri d'Exteriors de Bielorússia)
CATALUNYA MIGDIA

Ucraïna i Rússia obren converses però continuen caient bombes

Les delegacions de Rússia i Ucraïna s'han reunit durant 5 hores i la primera trobada ha conclòs amb alguns "avenços", segons la part ucraïnesa

Cèlia Cernadas i Manel Alías, enviats especials a UcraïnaActualitzat

Trobar un lloc on les dues parts s'avinguessin a reunir-se ja va ser complicat. Rússia volia convocar-les a Minsk, la capital de Bielorússia, que és un estat amic, proper al Kremlin, i des d'on han entrat els tancs que assetgen Kíev.

Ucraïna s'hi va negar i va proposar Varsòvia, a Polònia, un estat de la Unió Europea, i fins i tot Istanbul. Després d'hores de negociació, finalment es va pactar trobar-se en un punt de la frontera entre Ucraïna i Bielorússia.

Ucraïna s'hi va negar i va proposar Varsòvia, a Polònia, un estat de la Unió Europea, i fins i tot Istanbul. Després d'hores de negociació, finalment es va pactar trobar-se en un punt de la frontera entre Ucraïna i Bielorússia.

Primera reunió amb "avenços"

L'anunci de l'inici de les converses ha estat simultani a un nou missatge del president rus, Vladímir Putin, per mobilitzar la divisió nuclear del seu exèrcit, és a dir, una de freda i una de calenta. Aquest és un element de pressió sobre Ucraïna que no convida a l'optimisme del president, Volodímir Zelenski.

Per ara, la primera reunió ha acabat sense resultats però amb "avenços", segons la part ucraïnesa. Els enviats han tornat als seus països per informar els seus líders de la primera trobada i s'han emplaçat a una segona ronda "en els pròxims dies". La primera reunió, on s'haurien abordat els temes prioritaris per a cadascuna de les parts, ha durat unes 5 hores.

El govern d'Ucraïna assegura que no pensa cedir ni un centímetre de territori en aquestes negociacions. El seu objectiu és aconseguir un alto el foc immediat i la retirada de les tropes russes del país.

Rússia insisteix que té la voluntat d'arribar a un acord, però Ucraïna no hi confia. El president Zelenski no pot perdre una oportunitat, encara que sigui minsa, de pactar la fi de la guerra.

"No crec que surti cap resultat de la reunió, però deixeu-m'ho intentar. Així després cap ciutadà d'Ucraïna tindrà cap dubte que jo com a president vaig intentar aturar la guerra quan hi havia encara una petita opció."

Però, mentrestant, cauen els míssils, bombes, hi ha explosions... la guerra continua al marge de les negociacions.

Cinc dies sota el foc

La invasió russa sobre Ucraïna ja ha arribat al cinquè dia. A tot el país continuen els combats. A Kíev, la capital, les tropes ucraïneses continuen resistint el setge de l'exèrcit rus, mentre s'ha aixecat el toc de queda, vigent des de dissabte.

L'exèrcit rus se centra a atacar infraestructures, com aeroports o centrals hidroelèctriques, però també provoca baixes entre la població civil, víctima volguda o col·lateral del conflicte, que serveix d'argument a Ucraïna per denunciar Rússia davant el Tribunal Penal Internacional de la Haia.

Ucraïna: s'obren converses però continuen caient les bombes
Soldats ucraïnesos prenen posicions a Kíev (Reuters / Umit Bektas)

En algunes ciutats ucraïneses, la situació és bastant crítica. Els mitjans del país proclamen que Rússia no ha aconseguit de moment el control de cap ciutat important d'Ucraïna, però les notícies cada cop són més alarmants. Imatges de satèl·lit difoses per l'agència Reuters mostren columnes de vehicles blindats russos acostant-se a Kíev.

Per tant, la situació pot empitjorar les pròximes hores. Encara que Rússia no ha aconseguit cap objectiu important, sí que ha ocupat dues ciutats petites al sud-est d'Ucraïna i a prop d'una central nuclear, segons l'agència de notícies russa Interfax.

A la regió del Donbass, les milícies prorusses estan guanyant posicions. Els combats són gairebé constants i cada cop més intensos. Els ucraïnesos contraataquen les posicions guanyades per les forces prorusses. Els pocs veïns que queden a les regions de Donetsk i de Lugansk estan marxant a correcuita de casa seva, i hi ha controls de sortida per evitar que fugin els homes en edat militar, obligats a anar al front.

Les tropes russes s'acosten per dos flancs, el nord i l'oest, a Mariúpol, una important ciutat portuària del mar Negre de mig milió d'habitants. L'objectiu dels russos és dominar tota la costa del mar Negre, des de Rostov del Don, en territori rus, fins a la península de Crimea.

Baixes dels dos bàndols

Segons el ministeri ucraïnès de Defensa, les seves forces han mort 4.300 soldats russos, i ho documenten amb un web on surt la foto, el nom i altres detalls d'aquestes baixes. Rússia ha admès, per primer cop, que l'ofensiva els ha causat víctimes, però no dona cap xifra ni entra en cap altre detall. Es limita a assegurar que les seves baixes són molt menors que les dels militars ucraïnesos.

Al bàndol ucraïnès, el Ministeri de Sanitat ha reconegut 350 civils morts, entre ells 16 nens, i més de 1.600 ferits. Els ferits comencen a col·lapsar els hospitals, sobretot a les grans ciutats, on hi ha hagut més bombardejos.

La propaganda

La propaganda del Kremlin fa una distinció entre militars ucraïnesos i voluntaris nacionalistes o feixistes. Vol donar la imatge que els que estan lluitant de manera més ferotge contra Rússia són voluntaris neofeixistes, en contrast amb els militars professionals, que defensen el seu país perquè reben l'ordre de fer-ho.

Rússia insisteix molt en la idea que el seu atac és, en realitat, una campanya contra la desmilitarització d'un país neofeixista, i promet tractar bé els militars que es rendeixin i deixar-los tornar amb les seves famílies.

Ucraïna: s'obren converses però continuen caient les bombes
Ucraïna apel·la a la consciència de la comunitat internacional (EFE / Chamila Karunarathne)

Ucraïna també ha construït el seu propi discurs propagandístic. Cap a l'interior, emet missatges triomfalistes. Assegura, per exemple, que l'exèrcit no dona l'abast per acollir tots els reservistes que s'estan apuntant a participar en la guerra, o que els grups d'autodefensa es compten ja per milers.

Cap a l'exterior, pretén mobilitzar les consciències de la comunitat internacional apel·lant a les emocions. Per exemple, amb fotos de víctimes, de nens, i vídeos de soldats ferits, que creuen que estan a punt de morir i s'acomiaden de la seva família. Aquest tipus de documents també es pengen a les xarxes perquè la gent es mobilitzi davant el patiment que provoca la guerra.

Anar al contingut