Donald Trump i Joe Biden, 2020
Donald Trump i Joe Biden, 2020
Catalunya migdia

Trump o Biden? Els vots que inclinaran la balança

Les claus de les eleccions més incertes als Estats Units. Què es vota i com es vota? Un sistema electoral complex

Actualitzat

Les eleccions presidencials dels EUA no són, en realitat, un concurs de popularitat, sinó, més aviat, un exercici tàctic. Per guanyar no cal tenir més quantitat de vots individuals, sinó que fan falta més vots electorals. En concret, en calen 270. ​

I què són, els vots electorals?

Cada estat dels EUA té un nombre de vots electorals assignats, en funció de la seva població, tot i que, al final, els més despoblats tenen un pes desproporcionat en el resultat final. En tot cas, a Califòrnia n'hi toquen 55. I a Vermont, només un. Aquest nombre designa la xifra de delegats que cada estat enviarà a la reunió final on s'escull el guanyador, i que es fa al desembre.

Hi ha estats que sempre voten republicà, i apareixen en vermell al mapa, o que sempre voten demòcrata, color blau. En canvi, n'hi ha alguns on les preferències van canviat. Són els anomenats "swing states", estats frontissa. El 2016, Hillary Clinton tenia tres milions més de vots però Trump es va endur alguns estats clau que els demòcrates donaven per descomptats i que van canviar de bàndol.

Miting per les eleccions als EUA, 2020
Míting per les eleccions als EUA, 2020 (Reuters)

El mapa canvia, els nous estats en joc

Històricament, els resultats de les eleccions presidencials dibuixen un mapa molt similar. Color blau, del partit demòcrata, a les costes est i oest dels EUA, on es concentren les grans urbs, i color vermell, del partit republicà, al sud, centre i centre-nord dels EUA, el Midwest.​

Però aquest mapa està canviant, a mesura que les indústries tradicionals com l'automoció, el petroli o el carbó van entrant en declivi. Això explica, en bona part, per què Donald Trump va guanyar en estats tradicionalment demòcrates, o de tendència demòcrata, com Wisconsin, Michigan i Pennsilvània.

Els estats que decidiran les eleccions

  • PENNSILVÀNIA, l'estat fracturat. 20 vots electorals

La influent web de dades FiveThirtyEight pronostica que Pennsilvània, a qui es coneix com the Keystone State, l'Estat Clau, serà l'estat que acabarà decidint aquestes eleccions 2020. Pennsilvània havia votat demòcrata en sis presidencials consecutives fins que va arribar Donald Trump.

  • FLORIDA. Qui guanya Florida, guanya les presidencials? 29 vots electorals

És el tercer estat més poblat dels EUA. Forma part de la llista de sospitosos habituals, juntament amb Ohio, on el vot oscil·la elecció rere elecció, i on la victòria o derrota s'acaben decidint per poc.​

Miting de Joe Biden, 2020
Míting de Joe Biden, 2020 (Reuters)
  • WISCONSIN, el vot treballador de coll blau. 10 vots electorals

Forma part del Mur Blau: el grup d'estats on, per la seva història i composició demogràfica, els demòcrates sempre han confiat. Però Donald Trump es va endur Wisconsin per un petit marge de vots. És un dels punts calents de la segona onada de coronavirus als Estats Units.

  • MICHIGAN, l'estat de la General Motors que Clinton va menysprear. 16 vots electorals

Un dels dos estats clau del Cinturó Rovellat, el Rust Belt, al voltant dels Grans Llacs, que el 2016 van acabar donant la victòria a Donald Trump. Els demòcrates donaven per feta la victòria i Hillary Clinton amb prou feines hi va aparèixer. Però la deslocalització i la crisi del sector de l'automoció va propulsar la victòria de Trump.

Míting de Donald Trump, 2020
Míting de Donald Trump, 2020 (Reuters)
  • CAROLINA DEL NORD, l'estat porpra. 15 vots electorals

Se'l coneix com l'estat porpra perquè les eleccions dels seus votants acaben sent una barreja dels colors dels dos grans partits: vermell, republicà, i blau, demòcrata.

  • ARIZONA, el sud en transformació. 11 vots electorals

Té 500 quilòmetres de frontera amb Mèxic. Històricament, bastió republicà, Arizona és un dels estats on la demografia està canviant a la velocitat de la llum: més del 30% de la població d'Arizona és llatina, davant del 54% de blancs. I un 15% més són afroamericans, indígenes americans o asiàticoamericans.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats Units
Anar al contingut