Treballes i no pots anar de vacances? A un de cada quatre espanyols els passa això
El 25% dels assalariats espanyols no poden fer una setmana d'estiueig (Unsplash / Massimo Virgilio)
Catalunya migdia

Treballes i no pots anar de vacances? A un de cada quatre treballadors els passa

L'augment del cost de la vida fa impossible que puguin estiuejar durant una setmana, tot i tenir feina, segons denuncien els sindicats europeus

Jordi Canal / Elisa OmedesActualitzat

La Confederació Europea de Sindicats, CES, ha fet un estudi per comprovar si els treballadors comunitaris poden permetre's uns dies de descans fora de casa durant l'estiu.

El resultat és que hi ha 38 milions de persones que, tot i tenir feina i, per tant, un sou, no els arriba per sortir de vacances. Amb dades del 2020, a Espanya es troben en aquesta situació el 25% dels assalariats, un total de 4,6 milions, segons dades de Comissions Obreres. L'any anterior, el percentatge va ser del 24,3%.
 

Treballar tot just per sobreviure

Des del 2019 ha augmentat el percentatge de treballadors i les seves famílies que no es poden permetre unes vacances a 11 països de la Unió Europea. El rànquing està encapçalat per Romania, amb el 47%; Grècia, amb el 43%, Lituània, el 41%, i Croàcia, el 40%. Espanya ocupa el setè lloc.

Treballes i no pots anar de vacances? A un de cada quatre espanyols els passa això
Milions d'europeus no poden viatjar per vacances (Unsplash / C-M)

Si molts assalariats ja tenen dificultats per arribar a final de mes, subratllen els sindicats europeus, les vacances ja són un luxe que no es poden permetre. Però no ho haurien de ser, diu Esther Lynch, secretària general adjunta de la CES.

"Les vacances no haurien de ser un luxe. Al contrari, són importants per a la salut i el benestar dels treballadors."

És probable, afegeixen els sindicats, que el nombre de persones en situació de pobresa a la Unió Europea encara creixi més a causa de l'augment del cost de la vida i la inflació.

 

Mesures urgents o tardor calenta

La recepta, diu Lynch, és un augment salarial decent per a tots els treballadors europeus, sobretot tenint en compte el creixement dels beneficis empresarials, que ha suposat una important injecció dels ingressos per als directius i els accionistes, en detriment dels treballadors.

"És responsabilitat de la UE i dels governs de cada país protegir i reforçar la negociació col·lectiva per garantir que els treballadors rebran un salari just i podran viure i no sobreviure."

Els sindicats reclamen mesures urgents per rebaixar l'impacte de la crisi de preus de l'energia i els aliments. Si no hi ha una resposta eficaç i uns augments salarials que ho facilitin, auguren una tardor i un hivern conflictius laboralment.

 

Anar al contingut