Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia

Tradició vs. economia: S'han de silenciar les campanes que "molesten" els turistes?

El conflicte de les campanes de Santa Maria dels Turers, a Banyoles, obre de nou el debat sobre si tot s'hi val per protegir els interessos econòmics

Clara Jordan Actualitzat

Banyoles s'ha afegit a les poblacions on hi ha polèmica perquè els turistes es queixen que les campanes toquen a la nit. Davant la protesta del propietari d'uns pisos turístics situats davant de l'església de Santa Maria dels Turers, el rector de la parròquia va fer que les campanes deixessin de repicar entre les 22.00 i les 08.00.

Segons mossèn Ramon Pijoan, aquesta va ser l'opció més fàcil per acabar amb el problema:

"El propietari em va demanar que apagués les campanes, perquè no agradaven als seus clients. Es queixaven i li deixaven males crítiques dels apartaments a internet... Al cap d'uns dies em va tornar a trucar, i vaig decidir silenciar-les."

Abans d'una decisió tan dràstica, mossèn Pijoan va parlar amb l'Ajuntament, per saber què deia la normativa. El consistori li va contestar que no hi ha normativa, però que l'ordenança municipal de sorolls sí que al·ludeix al toc de campanes.

Diu textualment "el toc de campanes, en horari nocturn, es condiciona als pactes establerts amb els responsables municipals, que en cap cas poden contravenir la legislació vigent".

La situació, però, té indignats alguns veïns, que van organitzar una cassolada de protesta.

La polèmica, doncs, ha saltat a les xarxes socials. El propietari dels pisos ha intervingut en una de les converses a Twitter per explicar que la seva petició també respon a motius de salut.

Diu que, "a més dels apartaments", a la zona hi viu el seu fill, que té narcolèpsia, i que necessita regular el son i a les nits no pot dormir.

Tot i així, la majoria dels banyolins volen seguir sentint les campanes, ja que consideren que formen part de l'essència del lloc. Una polèmica que ja ha sorgit en altres llocs, per exemple, del Pirineu.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va explicar que a l'Ajuntament estan d'acord amb la gent i que la modificació es va fer sense cap decret de l'ens, i es va oferir com a mitjancer:

"Treballarem per aportar alguna solució que satisfaci a tothom, volem sentir les campanes però que ningú se senti exclòs."

Noguer assegura que el propietari dels pisos tampoc vol "posar problemes", i per això proposa rebaixar un 50% el soroll que fan les campanes a les nits perquè no causin molèsties "i el seu so tradicional hi pugui continuar sent".

Veïns concentrats ahir a la nit davant l'església (Pere Duran / NORD MEDIA)

De moment, ja fa 15 dies que les campanes no sonen, a l'espera d'una solució. Aquesta polèmica recorda la que hi va haver, molt semblant, per les campanes de la catedral de Girona. Finalment, el cas va arribar a judici i es va arribar a una solució similar a la que ara es proposa: rebaixar-ne el volum entre la una de la matinada i les sis del matí.

 

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut