Tota la vida esperant la llum al poble
En zones de muntanya del Pirineu encara hi queden petits pobles aïllats que no han tingut mai connexió a la xarxa elèctrica
Hem arribat a la Lluna, enviem missions espacials per desviar la trajectòria d'asteroides... però ben a prop de casa nostra encara hi ha pobles que viuen sense connexió elèctrica. Són petits pobles o nuclis de muntanya en zones aïllades: de fet només n'hi ha mitja dotzena arreu del país. Al Pirineu n'hem trobat un parell: Sallent de Nargó, a l'Alt Urgell, i Romadriu, al Pallars Sobirà.
Sallent, un poble al límit del despoblament
Sallent de Nargó és un petit poble situat entre l'Alt Urgell i el Pallars Jussà, enmig d'una vall envoltada de boscos i masies disseminades. Fa 50 anys, a la Vall de Sallent hi vivien més de 200 persones i ara amb prou feines en són una desena. La família de Núria Nadal no n'ha marxat mai:
"És un poble amb molt poques cases, però té molta extensió. Abans hi vivien unes 200 persones, moltíssimes, però molta gent va marxar a treballar a Oliana i es va anar despoblant."

Com que molta gent se'n va anar a mitjans del segle XX, les autoritats de l'època van decidir que ja no calia portar-hi la xarxa elèctrica. En molts casos això hauria implicat la mort del poble però, contra tot pronòstic, diversos veïns van mantenir-hi la casa oberta i l'hi han conservat fins avui.
Fent equilibris per tenir energia
Les famílies que es van quedar al poble a viure-hi permanentment, o que hi pugen de forma regular, se les han hagut d'empescar com han pogut per sobreviure sense les comoditats de la xarxa elèctrica:
"A la nevera hi posem plaques de gel ben grosses, i amb això anem fent. Per fer llum tenim plaques solars que es carreguen durant el dia i guarden l'energia en bateries per a la nit. A la televisió, només mirem allò que ens interessa i l'apaguem de seguida."
Entre les plaques solars, les bateries i un petit generador fan equilibris perquè tot funcioni, almenys, una estona cada dia:
"També tenim un motor de gasolina per engegar la rentadora, i per si de cas fallen les plaques solars."

10 anys per electrificar la vall
Fa poc més d'una dècada, l'Ajuntament de Coll de Nargó va reprendre el projecte per portar la xarxa elèctrica fins a Sallent. Problemes burocràtics i de pressupost han anat aturant les obres periòdicament, però ara l'alcalde Martí Riera ha pogut desbloquejar més de 200.000 euros per portar l'electricitat definitivament a totes les cases:
"El 2010 van començar a instal·lar les primeres torres d'alta tensió. Des de llavors l'obra s'ha anat interrompent fins ara, que ja podem fer l'última fase. Falta col·locar uns transformadors i el cablejat de baixa tensió, i ja podrem acabar d'una vegada."

Romadriu, un poble que s'il·lumina amb l'energia de l'aigua
Al fons d'una vall pirinenca, dins el terme municipal de Llavorsí, Romadriu ha sobreviscut tota la vida sense connexió elèctrica. Allà, però, funcionen amb certa normalitat gràcies a l'aigua del riu Santa Magdalena: una petita central hidràulica produeix l'energia que necessiten i els garanteix regularitat durant tot l'any. L'encarregat que funcioni és Joan Vilalta, un dels veïns més veterans del poble:
"Depenem exclusivament de l'aigua del riu. Mentre baixi aigua del riu tindrem llum. El problema serà el canvi climàtic, que si no plou i no hi ha aigua això no pot funcionar."

A Romadriu hi viuen mitja dotzena de persones i l'energia que genera la minicentral hidràulica és suficient per abastir les seves necessitats. A l'estiu, quan hi ha més habitants, el Joan obre una mica més la comporta de la central: el motor augmenta de potència i així garanteixen que hi hagi energia per a tothom:
"A l'estiu hi ve més gent i fa falta més llum. Doncs s'ha d'anar a la central i obrir més la comporta perquè faci més corrent. Té un topall de 16 quilowatts per a tot el poble."

A Romadriu tenen limitacions, sí, però al capdavall són autosuficients gràcies a l'energia de l'aigua. De fet, no hi ha cap projecte previst per portar-hi la connexió elèctrica.
Connectar-se a la llum per garantir el futur
Tot i els avenços de les energies renovables, actualment Sallent de Nargó necessita una connexió externa per assegurar un subministrament elèctric estable. Només això, diuen, garantirà el futur del poble i obrirà noves oportunitats. L'alcalde està convençut que s'hi podran instal·lar noves activitats econòmiques:
"Si tens la vall electrificada obres les portes a més activitat. Per exemple, si algú té vaques o cabres podrà fer formatge perquè tindrà llum i internet. Això el farà més competitiu perquè ara no té les mínimes condicions."

I la Núria, que ha viscut tota la vida sense connexió elèctrica, ja frisa per viure el moment que engegui un interruptor i tot funcioni a la primera:
"Jo estic ben esperançada que un dia obriré l'interruptor i.. ja està! Hi haurà llum després de tants anys d'esperar! Canviarà tot, serà un poble amb vida i maco!"
