Tornen els castells: les colles ja poden assajar
Als assajos s'hauran d'aplicar mesures anti-Covid i el nombre de participants estarà restringit
Tornen els castells: les colles ja poden assajar
Tornen els castells: ja poden assajar a partir d'avui
La canalla, els més perjudicats per l'aturada a causa de la pandèmia
Catalunya migdia

Tornen els castells: les colles ja poden assajar

Als assajos s'hauran d'aplicar mesures anti-Covid i el nombre de participants estarà restringit

Coia BallestéActualitzat
TEMA:
Castellers

El relaxament de les mesures anti-Covid, a partir del 26 de maig, ha permès reprendre parcialment les activitats de cultura popular i tradicional. Es permeten sempre que siguin estàtiques i que es facin en espais perimetrats o tancats. Si són de cara al públic, aquest ha d'estar assegut i el local ha de tenir una limitació del 50% de l'aforament.

Les colles castelleres tornen a activar-se

El món casteller de seguida ha posat fil a l'agulla i, a partir d'quest mateix dijous, la Coordinadora de Colles Castelleres ha autoritzat els assajos, acollint-se al Pla de Represa del Sector Cultural, aprovat pel Procicat. Els castellers hauran de seguir les consignes generals de la població, com ara mascareta, distància i rentat de mans, i d'altres d'específiques.

En una mateixa activitat s'haurà de reduir la participació a un màxim de vint castellers i caldrà seguir les normes que detalla Cristina Sànchez, directora de la Coordinadora de Colles Castelleres:

"Recomanem que les proves no durin més de cinc minuts, que l'assaig no duri més d'una hora, prioritzar els espais oberts i portar un registre de tots els assistents per facilitar la traçabilitat si hi hagués algun contagi."

Tornen els castells: ja poden assajar a partir d'avui
El món casteller espera poder tornar a ocupar aviat les places (ACN)

Malgrat totes les restriccions, per Albert Pedret, president de la Colla Vella de Valls, és important poder tornar als assajos:

"A poc a poc es recupera la cultura popular. La gent que hi som, ho fem perquè estimem la nostra cultura i el nostre país. Pensar que els castells aviat tornaran a les places és un pas més."

Pedret celebra també que es vagin ampliant les mesures, tot i que encara queda temps per poder tornar a veure els castells a plaça:

"Evidentment que amb grups de 20 no farem castells. Ara bé, poder treballar amb 20 persones és una bona notícia."

Des dels Castellers de Vilafranca, Sisco Benet, considera que els castells són segurs i que potser caldria ampliar les restriccions:

"Caldria elaborar protocols per demostrar que és segur fer castells."

La canalla, els més perjudicats per l'aturada castellera.

L'activitat castellera, com tota la cultura popular i tradicional, va haver de parar màquines el març de l'any passat. Tornar als assajos és essencial per a les colles i, sobretot, per a la canalla, que en els últims mesos han continuat actius amb activitats complementàries. Però més d'un any sense poder fer castells els ha passat factura, explica Cristina Sànchez:

"La canalla, a mesura que creix, va perdent posicions. La majoria no podrà repetir la posició d'enxaneta, acotxador o dosos que tenia el març del 2020, i potser alguna també haurà perdut totes les posicions que entenem com de canalla."

El Departament de Cultura ha donat el vistiplau a la represa de l'activitat castellera emparant-se en el pla aprovat pel Procicat el juliol del 2020.

ARXIVAT A:
Covid-19CastellersCultura popularDesescaladaProcicat

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut