Torna l'estafa que et roba el compte de WhatsApp amb un SMS fals d'un contacte
WhatsApp passarà a compartir amb Facebook i les seves filials dades sobre el nostre comportament dins l'aplicació
Fets o fakes

Torna l'estafa que et vol robar el compte de WhatsApp amb un SMS fals d'un contacte

Si reps un missatge amb un codi i tot seguit un contacte teu t'envia un whatsapp demanant-te'l, no contestis, és una estafa

Georgina Garcia, Mariona CostaActualitzat

Els Mossos alerten que els hackers tornen a intentar accedir als comptes de WhatsApp per apropiar-se'n i fer ús de les dades. L'estafa consisteix a enviar un SMS amb un codi a un usuari, que tot seguit rep un whatsapp d'un contacte de la seva agenda que li demana que li reenviï aquest codi de sis dígits perquè, suposadament, l'hi ha reenviat per error.

En realitat qui escriu el missatge no és el nostre contacte, sinó el hacker. Els Mossos han alertat a Twitter que, si ens trobem en aquesta situació, és molt important que no contestem el whatsapp ni tampoc reenviem l'SMS, perquè és així com immediatament després els hackers poden accedir al nostre compte i suplantar-nos la identitat.

Què hem de fer si rebem el missatge?

El primer és no contestar, com ja hem explicat. No podem escriure un whatsapp al contacte que ens ha demanat el codi, en tot cas li podem trucar per telèfon per explicar-li el que ha passat (els hackers no tenen accés a les trucades telefòniques, només als missatges de WhatsApp).

Què hem de fer si ja hem contestat el missatge?

Molts usuaris ja han caigut en l'estafa. Si us trobeu en aquesta situació, heu d'actuar de seguida. Segons l'experta en ciberseguretat Selva Orejón, en declaracions al "Popap" de Catalunya Ràdio, cal fer dues coses:

"Hem d'avisar els nostres contactes del que ha passat perquè reportin el nostre número com a hackejat. I per altra banda, cal trucar a la nostra companyia per assegurar-nos que els hackers no han fet una còpia de la targeta SIM i, en cas que l'hagin fet, demanar que la invalidin."

Un cop fets tots aquests passos, aleshores ja podem contactar amb WhatsApp per demanar que ens tornin el compte.

"Generalment és un procés bastant ràpid: cal enviar un e-mail a 'suport' de WhatsApp, indicar el nostre número de telèfon i demanar que ens tornin el compte."

D'aquesta manera evitarem que els hackers puguin accedir a les nostres dades i que tinguin accés a informació sensible que haguem pogut enviar per WhatsApp, ja siguin contrasenyes bancàries o altres tipus d'informació confidencial.

També se sospita que la intenció dels hackers és arribar al màxim de persones possible per després introduir "malware" (programari maliciós) al mòbil.

Podem fer alguna cosa preventivament?

Tant si heu rebut el missatge com si no, per evitar que un hacker entri al vostre WhatsApp només cal que aneu a la configuració de l'aplicació i activeu el doble factor de verificació del vostre compte. A partir d'aquest moment necessitareu un PIN (que haureu generat vosaltres mateixos) cada vegada que vulgueu entrar a WhatsApp. I com que els hackers no el tenen, no podran accedir al vostre WhatsApp.

Es tracta d'una campanya de hackeig que no és el primer cop que circula. Fa més de dos anys, la Guàrdia Civil ja va alertar-ne a xarxes socials:

 

Consulta tots els "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40.

 

ARXIVAT A:
WhatsApp
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut