Teràpia combinada per als pacients amb covid persistent a la Cerdanya
Les dificultats respiratòries són una de les seqüel·les més freqüents de la civid persistent (Pixabay/Un-perfekt)
Catalunya migdia

Teràpia combinada per als pacients amb covid persistent a la Cerdanya

Un equip de professionals sanitaris de la Cerdanya ha dissenyat un tractament específic que millora la qualitat de vida dels malalts

Actualitzat

Més de 200 persones han rebut ja aquest tractament, elaborat per professionals de l'Hospital de Cerdanya i de la Clinique du Souffle La Solana, d'Oceja, a l'Alta Cerdanya.

La situació d'aquests malalts ha millorat significativament, segons els resultats obtinguts fins ara, especialment la dels més afectats per problemes respiratoris.

Un tractament multidisciplinari

La teràpia aborda de manera transversal dos dels principals símptomes de la covid persistent: les dificultats respiratòries i la fatiga.

Teràpia combinada per als pacients amb covid persistent a la Cerdanya
La teràpia ceretana combina diferents abordatges (Unsplash/Sicerely Media)

No s'administren medicaments, sinó que es fa un tractament multidisciplinari que combina l'activitat física amb la fisioteràpia, una dieta equilibrada i suport psicològic, segons ha explicat Adriana Castanyer, directora adjunta de la clínica francesa.

"Fem un acompanyament psicològic perquè els malalts tenen un fort impacte emocional. També fem acompanyament nutricional i social, i tractament amb osteòpates."

El tractament dura sis setmanes i no està cobert per la sanitat pública catalana, ja que es fa a la clínica d'Oceja, en territori francès. Els promotors volen aconseguir que es pugui oferir gratuïtament a tot Catalunya, on ara mateix només l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona té una unitat especialitzada en covid persistent.
 

No hi ha cura, però sí millora

Les primeres proves en pacients es van publicar l'any passat a l'European Respiratory Journal, la publicació de la Societat Europea Respiratòria, ERS en les seves sigles en anglès.

Tot i que, per ara, la malaltia no es cura, el tractament millora la qualitat de vida dels pacients, segons explica l'Alejandro, un dels malalts rehabilitats.

"El que fan en aquesta clínica funciona. Jo anava caminant amb bastons i avui soc capaç de caminar al costat de tots vosaltres sense portar-ne. No estic curat, però estic molt millor."

L'equip sanitari ha estudiat una mostra de 50 pacients de covid persistent tractats amb aquesta teràpia i, segons Adriana Castanyer, han observat millores en diversos àmbits.

"Millora la seva tolerància a l'esforç, i l'ansietat, la depressió i la capacitat cognitiva també milloren significativament des del punt de vista clínic."

El primers resultats obtinguts fins ara amb aquest tractament també es van presentar al Congrés Internacional de Fisioteràpia, al maig d'aquest any, i ara  s'exposaran al congrés anual de la Societat Europea Respiratòria, que es farà del 4 al 6 de setembre a Barcelona. 

Anar al contingut