Tenir la regla continuarà sent un luxe
Els productes menstruals continuaran tributant al 21% d'IVA (Pixabay/Pikulkeaw)
CATALUNYA MIGDIA

Tenir la regla continuarà sent un luxe

La nova llei de l'avortament no inclourà una rebaixa de l'IVA dels productes que necessita una dona quan menstrua i continuarà sent del 21%

Lluís Freixes / Purificació BarcelóActualitzat

L'IVA de les compreses i els tampons no s'abaixarà al 4%, tal com està firmat en l'acord de govern del PSOE i Unides Podem, i continuaran tributant al 10%. Les dones es gasten més de 2.000 euros de mitjana en aquests productes durant la seva vida fèrtil.

Una promesa, per ara, incomplerta

A poques hores perquè l'esborrany de la llei de l'avortament arribi al Consell de Ministres, la titular d'Igualtat, Irene Montero, ho ha confirmat en declaracions a la Cadena SER.

"El soci majoritari, particularment el Ministeri d'Hisenda, no ha volgut que [aquesta rebaixa] vagi en aquesta llei. Per mi, és una de les qüestions que queden pendents. Ho tornarem a negociar en els pressupostos generals de l'Estat, n'he parlat amb la ministra d'Hisenda."

La ministra, en canvi, ha garantit que es reconeixerà la incapacitat temporal per a les dones que pateixin regles doloroses. No serà necessari haver cotitzat i la baixa durarà els dies que calgui, sense topall.

Catalunya aposta pels productes reutilitzables

L'anunci de la ministra Montero coincideix amb la presentació a Catalunya d'una campanya per distribuir productes menstruals reutilitzables als centres educatius.

La iniciativa forma part d'un projecte destinat als alumnes de tercer d'ESO, amb sessions informatives a càrrec de llevadores i la distribució de 1.200 estoigs amb tres productes: una copa menstrual, unes calces absorbents i una compresa reutilitzable.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha explicat que així cada noia podrà elegir el que més li convingui.

"L'objectiu és que puguin triar el que millor s'adapta a les seves necessitats. Al mateix temps que prenen consciència de quin és l'impacte ecològic dels productes d'un sol ús."

La diferència en els residus que generen els productes d'un sol ús, com compreses i tampons, i els que generen els reutilitzables és abismal.

Tenir la regla continuarà sent un luxe
Els productes reutilitzables són més ecològics i econòmics (Unsplash/Oana Cristina)

Mentre que els primers generen 180 kg de residus en tota la vida fèrtil d'una dona, uns 40 anys aproximadament, les compreses reutilitzables en generarien 2,5 kg i les copes menstruals encara menys, uns 50 g.

Reduir la pobresa menstrual

L'impacte econòmic també és destacable. Els productes d'un sol ús suposen una despesa mitjana d'uns 2.500 euros en total. Fent servir una copa menstrual, la despesa baixaria als 144 euros.

Tenir la regla continuarà sent un luxe
Prop d'una quarta part de les dones tenen dificultats per comprar compreses i tampons (Unsplash/Natracare)

Els productes reutilitzables podrien pal·liar, en part, la pobresa menstrual.

"És hora de poder accedir als productes menstruals sense barreres socioeconòmiques, perquè existeix la pobresa menstrual. El 22 % de les dones han tingut dificultats econòmiques en algun moment de la seva vida per adquirir productes menstruals i 4 de cada 10 no han pogut escollir el producte menstrual que haguessin preferit."

La campanya comença aquesta mateixa setmana a 24 centres educatius i el curs que ve s'ampliarà a tot Catalunya. En total, costarà 1.200.000 euros.

Anar al contingut