Tenir Covid durant l'embaràs: més risc de complicacions per a la mare i el nadó
Les complicacions de la gestació augmenten un 50% amb la Covid
Catalunya migdia

Tenir Covid durant l'embaràs: més risc de complicacions per a la mare i el nadó

La probabilitat de tenir un part prematur o hipertensió gestacional augmenta un 50%, segons un estudi internacional en què ha participat l'Hospital Vall d'Hebron

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
TEMA:
Covid-19

L'estudi INTERCOVID és el primer que es fa a escala global per detectar les implicacions de contraure la Covid-19 durant l'embaràs. Hi han participat dos centres de l'estat espanyol: l'Institut de Recerca Vall d'Hebron, VHIR, i l'Hospital Clínic Universitari de Saragossa, i s'ha publicat a la revista mèdica Jama pediatrics.

Els riscos de la Covid en l'embaràs

La infecció del coronavirus augmenta en un 50% el risc de complicacions, tant per a la mare com per al nadó.

Segons ha explicat a Catalunya Ràdio Nerea Maiz, investigadora del VHIR que ha participat en la investigació, en el cas de les dones embarassades, aquests riscos es concreten en un 50% més de probabilitats de tenir un part prematur, de tenir preeclàmpsia -hipertertensió arterial durant la gestació-, o d'haver d'ingressar a l'UCI.

En països amb menys recursos econòmics i menys accés a l'UCI, també augmenta el risc de mortalitat materna.

Ara bé, aquests resultats es refereixen només a infeccions amb símptomes ja que en infeccions asimptomàtiques el risc de complicacions és similar al de la resta d'embarassades, segons Nerea Maiz.

"En dones asimptomàtiques baixa moltíssim el risc i només persisteix una mica el d'hipertensió. Els riscos també augmenten en els nadons quan les mares tenen símptomes."

Les complicacions per als nadons

Els nadons de mares infectades tenen fins a tres vegades més risc de complicacions mèdiques greus i de ser ingressats en l'UCI neonatal, principalment a causa de l'increment dels parts prematurs.

"Les complicacions dels nadons de mares infectades es dupliquen respecte als de dones que no han tingut la Covid, i això és sobretot per la prematuritat."

Les dones embarassades amb Covid tenen més parts prematurs, provocats per la situació materna o perquè el fetus està compromès. "No són prematurs que neixen espontàniament abans d'hora", aclareix Maiz.

Tenir Covid durant l'embaràs: més risc de complicacions per a la mare i el nadó
La Covid incrementa el risc d'un part prematur (Unsplash)

L'equip d'investigadors ha fet PCR als nadons de mares amb Covid en les primeres 48 hores de vida i ha constatat que el 13% tenien també la infecció. Tot i això, "la bona notícia és que la lactància materna no és un factor de risc d'infecció per al nadó".

La Covid, més perillosa del que es pensava en els embarassos

Aquests resultats demostren que el perill de la Covid-19 durant l'embaràs és molt més alt del que s'havia considerat al principi de la pandèmia.

Això obliga, segons els investigadors, a fer un seguiment intens a les dones embarassades amb Covid-19 i també als seus nadons, per poder minimitzar les complicacions durant la gestació.

El projecte INTERCOVID suposa comptar per primera vegada amb dades detallades sobre els efectes del SARS-CoV durant l'embaràs. El pas següent serà fer seguiment a mares i infants per examinar els efectes de la infecció a més llarg termini.

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Salut

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut