Tardor calenta a la vista
Aquest estiu hem arribat a les mínimes més altes des del 1959
Catalunya migdia

Tardor calenta a la vista

Catalunya registra aquest estiu les temperatures més altes en 70 anys i fins desembre es preveu força calor i poques pluges

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Redactora d'informatius especialista en emergència climàtica i medi ambient

@montsepoblet
Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Catalunya ha registrat aquest estiu les temperatures mínimes més altes des del 1950 i la tardor no pinta millor.

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que, almenys fins al desembre, les temperatures continuïn per sobre del normal i que hi hagi menys precipitacions de les que tocaria.

Hem tingut un estiu amb temperatures força elevades: una mitjana de 21,8 graus, amb pics de temperatures màximes 8 graus per sobre de la mitjana dels últims anys i mínimes de 6 graus més.

Els pics més alts es corresponen a l'onada de calor d'entre l'11 i el 15 d'agost; en concret, el dia 12 la temperatura mínima de mitjana va ser de 20,5 graus, un valor mai registrat des del 1950, l'any en què es va començar a anotar.

Santi Segalà, el cap de l'àrea de prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya, ens avança que la pujada de les temperatures mínimes els està fent replantejar-se les alertes per onades de calor:

"Fins ara només es tenien en compte les temperatures diürnes, però si se'ns acumulen les nits tropicals o fins i tot tòrrides potser caldrà prendre mesures. Ja no només haurem de protegir dels 43 graus a què es pugui arribar de dia... també haurem de vigilar el que passa a la nit."

Qualsevol manera de refrescar-se es bona per passar l'episodi d'altes temperatures (Efe / Salas)

També afegeix que s'està observant que hi ha malalties, sobretot de gent més vulnerable que s'agreugen no tant pels pics de calor diürns, sinó per la persistència de nits amb altes temperatures:

"Tres nits amb els termòmetres per sobre dels 25 graus afecten persones amb malalties respiratòries i  cardiovaculars. Les afeccions poden agreujar-se i fins i tot produir la mort."

Fernando Ivelda, delegat territorial de l'Agència Espanyola de Meteorologia a Catalunya, també apunta la pujada de les temperatures mínimes com un dels factors preocupants que s'hauran de tenir en compte a partir d'ara:

"El clima està canviant i cada cop tenim situacions més càlides. Les temperatures mínimes són un exemple clar del que està passant. Puntualment, els termòmetres marquen mínimes de 26 graus i això és un valor significatiu que evidencia que hi ha anomalies de temperatures càlides. És el que ens diuen les dades, és una evidència del canvi."

Tot és fruit d'un canvi climàtic que no només provoca temperatures extremes, sino que arrossega altres derivats indesitjables, com algunes plagues que no hauríem de tenir a la tardor.
 

Aquesta tardor, més calor i poca pluja

Les previsions a mitjà termini assenyalen que tindrem una tardor calorosa i seca, amb temperatures per sobre de les mitjanes dels últims anys i menys pluges de les que serien desitjables. Un fet que podria afavorir els incendis forestals.

El canvi climàtic fa que els incendis siguin cada cop més complexos (Bombers)

De tota manera, Santi Segalà ens adverteix que les previsions són cada cop més complicades perquè els patrons climàtics estan canviant.

"Quan fas una prospecció climàtica, observes una sèrie d'anys. Ara no podem utilitzar informació dels anys 40 o 50, ni tan sols dels 70, perquè el canvi climàtic encara no estava activat i, per tant, no ens serveixen.

El que s'ha de fer, en la mesura del possible, explica, és introduir informació recent perquè cada cop la temperatura global del planeta puja i això té conseqüències evidents en el clima:

"Hem de poder comparar el que ens passa ara amb el que passava fa poc. Fer-ho amb dades antigues ja no funciona."

Amb totes les reserves d'una previsió a mitjà termini, el Meteocat ens avança que l'octubre serà més càlid i sec del que tocaria, i que al novembre i desembre les temperatures continuaran altes amb més precipitacions, sobretot al litoral i al sud.

Cada cop hi haurà més aiguats a Catalunya, amb conseqüències devastadores
Els efectes dels aiguats seran cada cop més habituals (Protecció Civil, cedida a l'ACN)

El que no es pot saber, a hores d'ara, és si les pluges seran més o menys intenses ni tampoc si provocaran aiguats o inundacions.

El que s'ha detectat darrerament a nivell global és que fenòmens com el DANA es despengen amb més facilitat:

"No podem atribuir l'episodi del Gloria o de les inundacions d'Alcanar al canvi climàtic, però les conclusions dels estudis de l'IPCC diuen que l'escalfament global farà que els fenòmens extrems i locals siguin cada cop més freqüents, i tots dos encaixen amb aquestes previsions."

ARXIVAT A:
Crisi climàtica

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut