Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia

Sunakay: un (bon) conte sobre l'emergència climàtica

Meritxell Martí i Xavier Salomó publiquen una obra monumental al voltant de la necessitat de protegir el planeta

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Camps Puigantell

Redactora d'informatius especialitzada en literatura

@MontseCampsP
Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Els llibres infantils viuen un bon moment i molts se centren en el medi ambient, dirigits a un públic que està molt sensibilitzat per aquest tema. Un d'aquests llibres és "Sunakay" , publicat per Flamboyant.

Les protagonistes són la Sunan i la Kay, dues germanes que viuen en un temps inconcret en una illa de plàstic, des d'on es capbussen al mar, convertit en un abocador i pràcticament mort, per buscar algun objecte valuós per vendre'l als mercaders.

Els autors són Meritxell Martí, que ha fet el guió, i Xavier Salomó, que l'ha il·lustrat. La Meritxell i el Xavier han fet més de 40 llibres junts, com els contes del gatet "Mixifú", els best-sellers Bon dia i Bona nit (amb més de cent mil exemplars venuts) i la més recent "Sota les onades".

El 2019, després d'anar a un acte de neteja de platges a Formentera, van voler parlar de com el llançament indiscriminat de plàstics està asfixiant el mar. El resultat és aquest llibre, que té mes de cent pàgines quan el normal és que en tinguin unes quaranta-cinc.

"Ha sigut un repte per part dels dos perquè és la primera vegada que ens afrontàvem a un llibre d'aquesta magnitud . I, a més, s'ha fet amb aquarel·la. Això ha portat prop de tres anys de feina. El format és molt gran perquè volíem transmetre que és un àlbum on s'explica un drama èpic."

Per l'editorial Flamboyant, fer aquest llibre també ha sigut també un repte, com explica la directora editorial, Patrícia Martin:

"Una obra així espanta perquè costa molt de produir, és molt costós. 'Sunakay' és un àlbum il·lustrat però la llargària correspon més a una novel·la gràfica."

El medi ambient, un tema molt important per al públic infantil

"Sunakay" és una oda als mars i un himne a la necessitat de protegir el planeta. S'emmarca en els diferents llibres per a infants que parlen de medi ambient i emergència climàtica, però els autors no volen provocar-los angoixa, al revés:

"Creiem que la nostra funció com a creadors literaris no es tant fer pedagogia, perquè ja n'hi ha prou al seu entorn. Tampoc volem angoixar els nens. El que intentem aportar és la part literària. No donem solucions ecològiques, aportem la dimensió poètica a aquestes problemàtiques."

La literatura infantil i la sobredimensió

Tot plegat, un llibre de qualitat dins d'un gran grup d'obres per a nens, també tots de qualitat. Tots tres coincideixen a dir que el sector de la lieratura infantil viu un molt bon moment però que n'hi ha una sobreproducció. És el que pensa la Patricia Martin:

"Tots hauríem de reduir, però és difícil perquè al final tots volem arribar al punt de venda i tenir un espai."

La Meritxell i el Xavier hi estan d'acord i creuen que la producció literària està sobredimensionada.:

"És la crisi del sobreconsum. Però que hi hagi varietat em sembla fantàstic. Al mateix temps cal dir que  el sector està probablement en el millor moment històric. Hem d'estar molt orgullosos de la quantitat de blbliotecaris, mestres i llibreters i sobretot llibreteres que estan abocades al món de la literatura i de qualitat."

Flamboyant n'ha fet una tirada de 1.500 exemplars en català i 3.000 en castellà.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut