
Streamers: on són les dones?
Les nominacions dels premis ESLAND, els Oscars dels creadors de continguts hispanoparlants, planteja el debat sobre el masclisme en aquest món
Aquest diumenge se celebra la segona edició dels premis ESLAND, organitzats pel creador de continguts TheGrefg per guardonar els millors streamers de la comunitat hispanoparlant.
Una de les categories més destacades és la de millor streamer de l'any, en què només hi ha una dona entre els nominats, la streamer Rivers, que, a més, finalment no ha superat les votacions per convertir-se en una de les quatre finalistes que opten al premi que s'entregarà a la Ciutat de Mèxic.
Això ha fet que s'aixequin veus qüestionant quina és la situació de les dones en plataformes de continguts en directe. I és que algunes, com Twitch, arrosseguen des de fa temps crítiques i polèmiques per comentaris i actituds masclistes de molts dels seus usuaris i seguidors i per la infrarepresentació femenina.
Segons explica a Catalunya Ràdio la fundadora de Women in Games', Gisela Vaquero, el masclisme que es viu en molts altres àmbits de la societat també és present en el món de l'streaming:
"És un món molt nou i, a diferència del que ha passat, per exemple, a la resta de la indústria dels videojocs, on sí que hi ha hagut una millora pel que fa a la visibilitat de dones creadores, encara no hi ha hagut canvis."
La plataforma Twitch es va popularitzar sobretot lligada a l'oferta de vídeos de joves jugant a videojocs en directe, però avui ofereix molts altres tipus de contingut. Segons Vaquero, tots comparteixen la necessitat de "treballar més la igualtat de gènere":
"Encara hi ha moltíssima discriminació. Hi ha poques dones que es dediquen a l'streaming i, a més, viuen molta desigualtat i són sexualitzades constantment."

El professor associat dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, Andreu Fullana, coincideix amb el fet que les plataformes "no són més que un reflex de la societat", en la qual el masclisme segueix sent un problema.
Amb tot, apunta a una vessant més optimista i constata que molts dels streamers més coneguts són conscients d'aquesta infrarepresentació de les dones i ho tracten als seus propis equips, "moltes vegades liderats per dones":
"La gestió del KOI, l'organització dedicada als esports electrònics fundada per l'Ibai Llanos i el Gerard Piqué, per exemple, la du a terme una dona."
grande carmen @justeffe pic.twitter.com/DdkOYQkOvr
trappera (@f444sther) January 17, 2022
Sexualització a canvi de visites
En relació amb les actituds masclistes a les quals s'han d'enfrontar les creadores de continguts en les plataformes d'stream, Vaquero apunta a una "controvèrsia" latent dins la comunitat: "Com més sexualitzada està la dona, més visualitzacions té".
Una situació que, lamenta, costa molt de revertir en un entorn encara molt masculinitzat i on no hi ha prou referents i models femenins a seguir. Per això reclama més reconeixement (també en forma de premis) per lluitar contra un problema "en uns mitjans que cada vegada estan més en auge", sobretot entre els més joves:
"El fet que hi hagi jovent mirant contingut de dones sexualitzades fa que rebin valors sexistes. Això és un problema social que s'ha d'arreglar mitjançant l'educació."
L'expert reclama formació al professorat ja que "el que no s'ensenya als instituts està a un clic erroni a les xarxes":
"És vital, com a complementació a les campanyes de conscienciació, que cal que no busquin el clickbait' fàcil com la que va fer el ministeri d'igualtat amb el Xokas'."
1 de cada 2 mujeres en España ha sufrido algún tipo de violencia machista a lo largo de su vida.
Ministerio de Igualdad (@IgualdadGob) November 21, 2022
Si no vas a hacer nada para pararlo,#EntoncesQuien? pic.twitter.com/Ni5HcnIcfb
Més exigència a les dones
Un altre dels problemes que assenyala Vaquero és el fet que "com més masculinitzat és el contingut, és a dir, que segons els estereotips està destinat a homes, més exclosa està la dona i més assetjament rep". És el cas, per exemple, del que passa amb els videojocs:
"A una dona se la castiga més que a un home si falla. Se la intenta ensenyar a jugar quan sovint ella en sap més que ell, se l'exclou perquè no creuen que sàpiga jugar bé o se l'assetja en directe."
Segons un informe elaborat entre Fullana i la Dra. Concepción Cascajosa, de la Universitat Carlos III de Madrid, el sector dels videojocs és precisament on més triomfen els homes, mentre que les dones són més populars en canals del tipus ASMR.
Pel que fa als continguts que més funcionen a Twitch, els talk shows (on els creadors de continguts parlen amb l'audiència) el percentatge d'èxit es reparteix.

Per què pleguen les dones?
La conseqüència de moltes de les situacions que viuen les dones en el món de l'stream és, segons Vaquero, la pèrdua d'interès a seguir duent a terme aquesta activitat. Això fa que s'allunyin de la possibilitat de convertir-se en professionals:
"Si ets en un directe i ho passes malament, al final ho deixes per molt que t'agradi. I si, a més, hi afegim que les dones tenen menys seguidors i que els costa més arribar a més gent en un entorn molt masculinitzat, les probabilitats que abandonin --sigui per motius econòmics, com la manca de patrocinadors, o de salut mental-- augmenten."
I és que la vessant econòmica també és on, segons Vaquero, es deixa veure més el masclisme dins el món de l'streaming. I té a veure amb aspectes com la conciliació familiar:
"Com que no se'ls dona prou suport, no tenen el temps suficient i, per tant, entrenen menys. Això fa que hi hagi menys possibilitats que s'hi dediquin. I, esclar, com menys dones s'hi dediquin, menys patrocinis, menys premis."

Tot això es tradueix en una diferència pel que fa a referents masculins i femenins en el món de l'stream que, segons Fullana, no només inclou Twitch, sinó també YouTube i Facebook. Una diferència que, amb tot, segons l'expert no és tan significativa com podria semblar des de fora de la comunitat:
"Arribarà un moment que sí que veurem més referents coneguts per la gent que no està familiaritzada amb les plataformes, però si de debò coneixes la comunitat, aquestes noies són en tots els projectes."
Les eines per denunciar, mínimes
Les dones que, malgrat tot, continuen apostant per fer créixer la seva carrera dins el món de l'stream compten amb poques eines per combatre el masclisme. Vaquero explica que no van més enllà de les que ofereixen les mateixes xarxes socials, que permeten bloquejar i denunciar els usuaris molestos. A nivell legal la situació encara està molt verda:
"No s'acostuma a denunciar, però si es denuncia sol quedar en res. Encara queda molt per fer."
A Women in Games, de fet, asseguren que hi ha moltes streamers que han viscut situacions d'assetjament i que, des de l'organització, només poden posar-les en comú i donar-los "suport personal":
"Els fem entendre que no és un problema que passi a una persona, sinó que el tenen moltes dones que es dediquen al món de l'streaming. Per a la resta, la tecnologia va molt de pressa i la llei encara va molt a poc a poc."

En aquest sentit, Fullana apunta a dificultats tècniques, encara massa noves per ser recollides en termes legals:
"Imagina que fas un stream, t'estan enviant missatges assetjadors i el compte és al Congo. Quina llei té el Congo per anar contra aquella persona?"
Pel que fa al paper de les mateixes plataformes, Vaquero demana unes mesures "més agressives", com ara l'eliminació dels perfils anònims.

Al seu torn, Fullana explica que ja hi ha mesures internes, com els bots de Twitch que bloquegen missatges, paraules ofensives o imatges de certes parts del cos, que posen límits. Això sí, "insuficients":
"Twitch fa responsables els creadors del que passa a les seves comunitats. És a dir: si als seus xats hi ha missatges masclistes ells mateixos ho han de moderar. Jo crec que les plataformes podrien posar mecanismes propis."
Molts streamers coneguts a l'estat espanyol es queixen que és quasi impossible parlar amb algun responsable de Twitch Espanya per traslladar aquesta mena de preocupacions. En aquest sentit, l'expert apunta que "potser cal implementar nous equips al territori" per atendre aquestes necessitats de supervisió dels continguts.

D'altra banda, pel que fa als canals des d'on el mateix creador és qui escampa missatges discriminatoris, Fullana comenta la dificultat de regular-ho, tot i que posa sobre la taula la possibilitat de limitar legalment que certs canals no es puguin emetre a Espanya:
"Però qui és el polític que es fica amb les grans multinacionals? Durant els darrers 25 anys hem vist que, quan s'ha de tractar la llei de comunicació audiovisual que implica les televisions i les plataformes, sempre surten guanyant els poderosos."
La petició a Ibai Llanos
Per acabar, Vaquero fa una demanda clara als streamers de més pes dins les plataformes. Segons ella, cal que convidin dones als seus canals per donar-los visibilitat i impuls, i que transmetin missatges feministes des dels seus altaveus.

Fullana celebra que cada cop més streamers importants, del nivell d'Ibai Llanos, castiguen comportaments masclistes en els seus canals.
"Es un tema con el que no se puede bromear". No hay que colaborar ni ser cómplice del machismo. Nunca. Qué importante este mensaje de @IbaiLlanos tras la polémica generada por Naim Darrechi. Por favor que llegue a todo el mundo. pic.twitter.com/736WBaytZS
Patricia Escalona (@patriciaesle) July 13, 2021
- ARXIVAT A:
- Twitch