Són segures, amb òmicron, les quarantenes de només set dies?
La durada de la quarantena per covid, a debat (Pixabay / Tumisu)
Catalunya migdia

Són segures, amb òmicron, les quarantenes de només set dies?

Els primers estudis situen la màxima càrrega viral entre el tercer i el sisè dia, però alguns investigadors creuen que la quarantena s'hauria d'allargar fins a deu dies

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
TEMA:
Covid-19

Diferents estudis fets al Japó i Suïssa expliquen per primera vegada la prevalença de la infecció de la covid-19 amb la variant òmicron i apunten que alguns infectats poden transmetre la infecció fins a deu dies després de tenir els primers símptomes.


Set o deu dies d'aïllament?

Les dues investigacions, fetes sobretot en persones vacunades que han contret el virus, situen el moment de màxima infecció entre el tercer dia i el sisè després dels primers símptomes. A partir de llavors, explica Adelaida Sarukhan, immunòloga del centre IsGlobal, menys de la meitat de les persones afectades continuen amb capacitat de ser-ne transmissores.

"De virus infecciós encara n'hi ha fins a 10 dies, però després de 5 o 6 dies ja baixa molt. Encara hi ha virus infecciós en algunes mostres, en la meitat, més o menys."

Davant d'aquesta evidència, l'investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC, Salvador Macip, considera que s'haurien de tornar a fer quarantenes de deu dies.

"El pic d'òmicron és als 5 o 6 dies, semblant al de la variant delta, però crec que és important tenir en compte que aquesta càrrega viral es manté fins al dia 9 o 10. Per tant, seria més lògic fer quarantena fins al desè dia com a mínim."

En canvi, Sarukhan ressalta el fet que el percentatge de persones que són infeccioses a partir del sisè dia és baixa, i per això li sembla correcte establir quarantenes de set dies, sempre que es facin testos d'antígens abans de deixar l'aïllament.

"Cinc dies potser és una mica just. Set dies a mi em sembla correcte. El més prudent és al cap de set dies fer un test d'antígens per estar-ne segur. I, òbviament, portar mascareta una vegada se surt de l'aïllament."

Són segures amb òmicron les quarentenes de només set dies?
Quarantenes, vacunes, mascaretes i tests, en la lluita contra la covid (Unsplash / Guido Hofmann)

Macip insisteix a prioritzar la quarantena més que les proves.

"Sempre va bé el test, però és més important respectar el temps d'aïllament, més que no fer-se tests. Si, per exemple, el test et surt negatiu el setè dia en principi podria indicar que no ets contagiós, però no t'ho garantirà tant com esperar fins al desè dia."

Investigadors de l'Institut Japonès de Malalties Infeccioses van analitzar 83 mostres de 21 persones amb covid-19 causada per òmicron, dinou de vacunades i dues de no vacunades. Quatre eren asimptomàtiques i disset tenien símptomes lleus.


Una alta càrrega viral almenys durant una setmana

L'estudi japonès també va comprovar que alguns pacients mantenien material genètic del virus encara detectable fins a dues setmanes després. Tot i això, per Macip, amb deu dies de quarantena n'hi hauria prou.

"No es pot garantir que a partir del desè dia ja no hi haurà ningú que contagiï, però es tracta d'un percentatge bastant petit. Amb la delta es parlava de menys del 5%. Amb aquesta xifra el risc de contagi és relativament baix i el risc és assumible."

 

Com hem d'interpretar els tests d'antígens?

En principi, un test d'antígens negatiu estaria marcant que la persona no té prou càrrega viral per ser infecciosa, tot i que pugui tenir el virus o que el pugui transmetre tan sols unes hores després. És el que defensa Adelaida Sarukhan.

"Quan el test surt dubtós o positiu ja es pot considerar que la persona té una càrrega viral prou elevada per ser infecciosa. Però cal tenir en compte que això va molt ràpid: un pot ser negatiu per test antigènic al matí i positiu a la tarda."

En canvi, Macip creu que la fiabilitat d'aquestes proves és relativa.

"Els tests d'antígens tenen la utilitat que tenen. Et pot sortir un test negatiu al principi de la infecció i ja ser contagiós, i que el test no ho estigui dient. I també a la inversa: a la punta de la incubació ja pots estar sense virus i que el test et segueixi dient que ets positiu."

Per això, Macip recomana relativitzar els resultats dels tests d'antígens i tenir present que no són exactes.

ARXIVAT A:
Covid-19 Salut
Anar al contingut