Són més perilloses les últimes mutacions de la Covid?
L'OMS segueix de prop les mutacions del SARS-Cov-2 (Unsplash/Fusion Medical Animation)
Catalunya migdia

Són més perilloses les últimes mutacions de la Covid?

Els primers estudis destaquen l'eficàcia de les vacunes davant de les variants procedents del Perú i Colòmbia

Purificació Barceló, Albert Manyà, Mireia Sala, Elisa Omedes Actualitzat

L'Organització Mundial de la Salut s'ha declarat molt preocupada per la ràpida propagació de la variant delta del coronavirus, que ha fet pujar els contagis un 11,5% a tot el món en només una setmana. La relaxació de les mesures de prevenció coincidint amb l'expansió de la variant delta, que ja circula a prop d'un centenar de països, explica aquest augment, segons l'OMS.

L'OMS fa un seguiment de les variants que van apareixent, davant del risc que siguin més contagioses o es puguin escapar de l'acció de les vacunes. Fins ara, les vacunes han demostrat que són eficaces contra totes les variants més esteses, les del Regne Unit (alfa), Sud-àfrica (beta), el Brasil (gamma) i l'Índia (delta). Però què passa amb les últimes que s'han detectat? Quines són aquestes variants i quin perill tenen?

La variant lambda peruana

Detectada per primer cop al Perú el desembre del 2020, sembla que les vacunes la neutralitzen, però, segons Joaquim Segalès, investigador de l'IRTA-CreSa, encara falta informació sobre el grau de transmissibilitat i la gravetat:

"Al Perú és majoritària, però encara no sabem si és capaç d'imposar-se a altres variants. Tampoc hi ha dades en termes de gravetat. El que sí que se sap és que el Perú ostenta un dels pitjors rànquings mundials des del punt de vista d'infecció i mortalitat."

Els experts alerten que la variant lambda del SARS-CoV-2 podria acabar arribant a Europa i generar una preocupació semblant a la que ara hi ha per la variant delta.

La variant kappa colombiana

La mutació de Colòmbia és una variant de la kappa i es va detectar per primer cop al gener d'aquest any. Les dades, encara incipients, semblen indicar que les vacunes també serien eficaces en aquest cas. El grau de gravetat es desconeix, però el poder de contagi seria elevat, segons Ferran Moraga-Llop, vicepresident de la Societat Espanyola de Vacunologia:

"La de Colòmbia també és una variant que està preocupant i que amb motiu de la Copa Amèrica s'han vist casos d'una transmissibilitat més gran."

De fet, la variant colombiana o B.1.621 del coronavirus va arribar al Brasil durant la celebració de la Copa Amèrica a través de dues persones infectades de les delegacions de Colòmbia i l'Equador. Ara ja s'ha estès a una vintena de països d'Amèrica i Europa, entre ells Espanya.

L'eficàcia de les vacunes

Els experts subratllen que les vacunes poden no ser tan eficaces davant d'algunes mutacions del virus, com la beta i la delta, però continuen protegint-nos de les variants que van apareixent. Joaquim Segalès reconeix que algunes són més greus, com la beta, la delta i probablement la lambda, però no prou per alarmar-se.

"La realitat és que entre totes les variants que s'han descrit, gairebé no n'hi ha cap que tingui un impacte gaire més elevat en relació amb la gravetat de les altres. Les variants de preocupació podrien causar una mortalitat una mica més elevada i probablement la variant lambda també estigui en aquesta banda."

Actualment, es calcula que hi ha més d'un centenar de variants del SARS-CoV-2, però poques d'interès. Entre aquestes també s'estudien les aparegudes a Califòrnia i a Nigèria, entre d'altres, però de moment no es considera que suposin cap risc perquè no modifiquen en essència el comportament del virus.

Mesures encara necessàries

La variant delta és, per ara, la que genera més preocupació. Les autoritats de diferents països han alertat de la ràpida progressió dels contagis per aquesta variant, afavorida per l'augment de vida social i la relaxació d'algunes restriccions coincidint amb la temporada estival.

Són més perilloses les últimes mutacions de la Covid?
Les vacunes protegeixen contra totes les variants (Unsplash/Diana Polekhina)

A Espanya, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha reconegut a Onda Cero que caldrà una tercera dosi de vacuna anti-Covid i que només s'ha de decidir quan s'administrarà.

Als Estats Units, els contagis han augmentat més d'un 50% en una setmana, sobretot a Florida, Texas i Missouri, on la població vacunada és menor. La directora del Centre de Control de Malalties, Rochelle Walensky, ha volgut fomentar la vacunació advertint del perill de la variant delta:

"La variant delta ja representa el 83% dels casos als Estats Units. És una variant molt més agressiva i contagiosa que les altres."

França es prepara per a un creixement dels contagis per a principis d'agost, que passarien dels 20.000 diaris que hi ha ara als 50.000, amb una altra pressió hospitalària. El màxim responsable de la lluita anti-Covid creu que és necessari mantenir les restriccions aprovades recentment. En una entrevista a la televisió privada BFM, el president del Consell Científic, Jean-François Delfraissy, ha avisat que la situació va per llarg:

"El retorn a la normalitat no serà immediat, podria ser el 2022 o més probablement el 2023. Segurament, tindrem una altra variant que arribarà a l'hivern."

Igual que a França, a Itàlia el govern ha decidit l'obligatorietat de passaport sanitari per entrar als locals de restauració, cultura, esport i oci a partir de l'agost.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut