Sis mesos com a màxim per refer el pit després d'un càncer de mama
Salut vol escurçar el temps de les reconstruccions mamàries (Unsplash / Victoria Strukovskaya)
Catalunya migdia

Sis mesos com a màxim per refer el pit després d'un càncer de mama

El Departament de Salut es compromet a reduir a la meitat el temps d'espera per a una reconstrucció mamària després d'una mastectomia

Actualitzat

Actualment, les dones a qui els han hagut de mutilar un pit, parcialment o totalment, a causa d'un càncer, s'han d'esperar un any de mitjana --depenent del territori-- abans no els el reconstrueixin. Salut pretén retallar l'espera a partir del 2023 perquè aquesta intervenció quirúrgica es faci abans de 180 dies a tot Catalunya.

Una operació per millorar la qualitat de vida de les pacients

El càncer de mama té un impacte emocional molt fort en les dones que el pateixen. L'extirpació d'un pit, a més de la marca física, pot afectar l'autoestima i alterar l'afectivitat. La reconstrucció del pit eliminat suposa un canvi important en la imatge corporal i l'estat emocional de la pacient.

Sis mesos com a màxim per refer el pit després d'un càncer de mama
Gairebé 6.000 operacions l'any per càncer de mama (Unsplash / Rebekah Vos)

El Departament de Salut vol escurçar al màxim el temps entre la mastectomia i la reconstrucció mamària, i homogeneïtzar aquesta espera a tots els territoris del país. El seu objectiu és que el temps d'espera no superi els sis mesos enlloc i, així, millorar la qualitat de vida de les dones afectades, tal com ha explicat Ignasi Carrasco, director de l'Àrea dels Serveis Assistencials del CatSalut, a Catalunya Ràdio.

"Això suposarà una millora per a aquestes dones que han sofert un procediment quirúrgic que altera molt la seva imatge corporal. Per tant, pensem que reduir el termini i garantir que la seva reconstrucció mamària es faci abans de sis mesos és un avenç per a aquestes pacients."

La mesura serà efectiva a partir del gener del 2023, amb un període de transició de sis mesos perquè tots els centres s'hi puguin adaptar. Per fer-ho possible, el Departament de Salut ha inclòs aquestes intervencions en el catàleg de procediments quirúrgics a càrrec del Servei Català de la Salut que tenen un termini màxim d'execució.

 

1.500 mastectomies totals en un any

Prop del 27% de les 5.700 operacions quirúrgiques que es van fer l'any passat a Catalunya van consistir en una mastectomia total. I en més de la meitat d'aquests casos es va fer una reconstrucció mamària immediata en la mateixa intervenció.

Sis mesos com a màxim per refer el pit després d'un càncer de mama
No sempre es pot reconstruir el pit en la mateixa intervenció per extirpar-lo (Unsplash / Philippe Spitalier)

Però no sempre es pot refer el pit immediatament. Hi ha uns 750 casos l'any en què la intervenció s'ha de posposar per diferents aspectes tècnics i organitzatius de l'equip quirúrgic o pel mateix tractament oncològic, tal com relata Ignasi Carrasco.

"Hi ha moltes dones a qui no els poden fer la reconstrucció immediata perquè després s'ha de fer algun tractament, amb radioteràpia, per exemple, o per alguna altra causa que forma part de l'abordatge de la malaltia oncològica."

Tampoc hi ha una única tècnica de reconstrucció mamària, sinó que depèn de les característiques de cada cas.

El procés pot requerir diverses operacions quirúrgiques fins a la reconstrucció de l'aurèola i el mugró, i poden caldre més intervencions per aconseguir la simetria dels dos pits, fer-hi retocs o canviar la pròtesi mamària.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut